Našli smo se u kriznome vremenu koje nitko nije očekivao. Pandemija koronavirusa svima nam je promijenila živote i svi se moramo snaći u novonastaloj situaciji u kojoj se suočavamo s nevidljivim neprijateljem, virusom SARS-CoV-2.

Situacija, međutim, nije ni blizu toga da bude izgubljena jer znamo koje je (trenutačno, dok se ne pronađe cjepivo) najučinkovitije oružje protiv virusa: društveni odmak (socijalna distanca). Društveni odmak ozbiljna je obaveza svih nas, koju nikako ne smijemo uzeti olako, koliko god ona teška i izazovna bila.

Najbolji vojnici u ratu protiv virusa SARS-CoV-2 oni su koji ostaju kod kuće.

Ako vam ponestane ideja što raditi sa svom tom silnom količinom vremena koje odjednom imate, ili ako tražite ideje kako animirati svojega klinca ili klincezu u ovim teškim (dosadnim?) trenucima, evo nekoliko astroideja koje će vam pomoći „ubiti“ nešto vremena. Pritom ćete naučiti nešto novo, a i pomoći znanstvenicima u njihovu istraživačkom radu.

1. Napišite poruku abecedom galaksija

Jeste li ikad pomislili da biste poruku mogli napisati u galaksijama? E pa možete! I vrlo je zabavno. Pošaljite prijatelju, prijateljici, ili bilo kome drugome poruku u galaksijama! Samo kliknite na writing.galaxyzoo i krenite pisati abecedom galaksija.

Poruka pisana abecedom galaksija

2. Zaigrajte astrokvizove

Na Astroučionici vas čeka više od nekoliko astrokvizova kojima se možete zabaviti i skratiti si vrijeme koje provodite doma u društvenom odmaku, a pritom nešto i naučiti! Provjerite koliko dobro poznajete Sunčev sustav, poznate galaksije, te koliko znate o Mjesecu i ženama u astrofizici i svemiru.

3. Čitajte e-knjige o svemiru

Na Astroučionici vas čekaju dvije e-knjige na dar koje uz samo par klikova možete skinuti na svoje računalo, tablet ili mobitel, te krenuti čitati. To su „Mjesec: vrata u Sunčev sustav“ autora G. Jeffreya Taylora i „Abeceda astronomije“, nastala prema projektu Međunarodnog astronomskog saveza „Velike misli u astronomiji“.

A besplatnu e-knjigu naslova „Kratka kronologija svemirskih letova“ autora Ogrena Variole i Ivana Bušića možete preuzeti preko internetske stranice Zvjezdarnice.

Curica i svemir, NASA/Jenny Mottar
Izvor: NASA / Jenny Mottar

4. Gledajte astroTV

Bacite oko na youtube kanal Astroučionice i možda otkrijete nešto zanimljivo.

Možda vas ili vaše dijete zanima kako astronomi opažaju prošlost, ili tko su i što rade astrofizičari. Pogledajte kratkometražni film „U sjeni crne rupe“, saznajte kojih je pet načina kako otkriti egzoplanet te ponešto o teleskopima kojima opažamo daleke galaksije. Ili jednosta