Astronomija i tehnologija idu rukom pod ruku. Astronomija ima koristi od razvoja tehnologije, a istodobno ga i potiče. Saznajte kako u ovih osam točaka, koje prenosimo iz e-knjige Međunarodnog astronomskog saveza (IAU) „Abeceda astronomije“ koju besplatno možete preuzeti.

1) Za proučavanje astronomije ključni su teleskopi i detektori

Budući da su elektromagnetski valovi glavni izvor informacija u astronomiji, teleskopi i detektori imaju veliku ulogu kada je riječ o prikupljanju i analiziranju tih valova. Veći teleskopi skupljaju više svjetla, čime astronomima omogućuju da prepoznaju i proučavaju vrlo tamna tijela. Veći teleskopi imaju i veću moć razlučivanja, što astronomima omogućuje da detaljnije proučavaju ciljana tijela. Dok su se rana astronomska opažanja izvodila gledanjem izravno kroz teleskop, danas detektori omogućuju astronomima da svoja opažanja zabilježe objektivno, na mnogo različitih valnih duljina.

Karl G. Jansky Very Large Array - Vrlo veliki antenski niz, Novi Meksiko, SAD ... astronomija i tehnologija
Vrlo veliki antenski niz (engl. Karl G. Janski Very Large Array, VLA)

2) Neki manji teleskopi mogu se međusobno povezati tako da djeluju kao jedan veliki teleskop 

Povezivanjem mnogo teleskopa i koristeći se tehnikom koja se naziva interferometrijom, astronomi mogu postići da svi ti teleskopi zajedno rade kao jedan veliki teleskop. Razlučivost tih povezanih uređaja bit će razlučivost jednog teleskopa promjera jednakog najvećoj udaljenosti između bilo koja dva manja, povezana teleskopa. To omogućuje astronomima da vide manje, sitnije detalje na fotografijama astronomskih tijela te da razlikuju zasebna tijela, primjerice zvijezdu i planetni sustav.

Podržite Astroučionicu

Svaka kuna se računa i bit će usmjerena u daljnji rad Astroučionice 🙂

3) Zvjezdarnice se nalaze na Zemlji i u svemiru 

Zemljina atmosfera apsorbira zračenje iz većine elektromagnetskog spektra. Providna je vidljivome svjetlu, jednome dijelu spektra ultraljubičastog i infracrvenog svjetla, te kratkovalnom radiozračenju, ali inače uglavnom neprozirna. Veći dio ultraljubičastog pojasa i velik dio infracrvenog svjetla, kao i rendgenskih zraka, ne može proći kroz atmosferu. Zbog toga teleskopi koji skupljaju svjetlo koje ne prolazi kroz atmosferu moraju biti postavljeni u svemiru. Premda se vidljivo svjetlo može opažati sa Zemljine površine, turbulencije u Zemljinoj atmosferi utječu na kvalitetu dobivenih fotografija pa se i neki optički teleskopi postavljaju u svemiru.

4) Zvjezdarnice na Zemlji često se nalaze u zabačenijim predjelima po cijelome svijetu

Malo lokacija na Z