Imate prijatelja, prijateljicu ili nekog mališana koji voli svemir i astronomiju i željeli biste ih razveseliti astronomskim darom, ali ne znate što odabrati? Astronomski darovi nisu lak izbor. Ali ne brinite, evo trinaest ideja za astronomske poklone, koje će vam pomoći riješiti sve brige. Mnoge od njih vode na e-trgovinu Astroshop, koja je partner Astroučionice i odlična, provjerena specijalizirana astrotrgovina s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku (i drugdje).

A ako nakon čitanja ovog teksta i dalje budete nesigurni što biste poklonili, uvijek možete voljenoj osobi darovati Astroshopov poklon bon.

1) Poučne igračke za djecu

Ako želite razveseliti nekog od vaših najmlađih poučnim astrodarom, bacite oko na ponudu zabavnih i poučnih astroigračaka tvrtke Learning Resources, čije se cijene kreću već od stotinjak kuna. (Klikom na pojedinu sliku u nastavku saznat ćete pojedinosti o pojedinačnim proizvodima.)

Learning Resources GeoSafari® Motorised Solar System Learning Resources Puzzle Globe 20cm Learning Resources Primary Science® Big View Binoculars Learning Resources Inflatable Solar System Set

2) Plišanci: planeti, zvijezde, kometi i crne rupe

Tko ne voli plišane igrače? A ovi nebeski prijatelji – plišani planeti, sateliti, zvijezde, kometi i crne rupe – neodoljivi su. Cijene im kreću od 180 kuna.

Zemlja Celestial Buddies Our Precious Planet Mars Celestial Buddies Mars Jupiter Celestial Buddies Jupiter Merkur Celestial Buddies Mercury Neptun Celestial Buddies Neptun Crna rupa Celestial Buddies Black Hole Sjevernjača Celestial Buddies Polaris Komet Celestial Buddies Comet

3) Slikovnica “Psi u svemiru”

Slikovnica je uvijek lijep dar za djecu, ali i za roditelje. A poučna slikovnica još je bolji izbor koji će mnogi roditelji znati cijeniti :).

Slikovnica “Psi u svemiru”, u čijem sam nastanku i ja sudjelovala (pa ako imate primjedbe na astronomske povijesne činjenice u njoj, meni možete doći kucati na vrata! 🙂 ) upravo je takva slikovnica! U njoj je ispričana priča o psima koji su čovjeku pomogli da jednoga dana poleti u svemir. Pripovjedačica je djevojčica čija je obitelj udomila napuštenu kujicu Kimu, koja joj je vrlo brzo postala najbolja prijateljica. Nježne i tople ilustracije akademske slikarice i ilustratorice Dubravke Kolanović savršeno oslikavaju čaroban tekst dramaturginje, spisateljice i scenaristice Jasne Jasne Žmak, i odvode djecu u svijet povijesnih svemirskih letova u kojima su glavni junaci bili psi. Slikovnicu možete naručiti preko udruge Kako psi komuniciraju ili jednim klikom na sliku u nastavku. Slikovnica košta 119 kn, a dostava za cijelu Hrvatsku je besplatna!

4) Planisfera

Planisfera je vrteća karta noćnog neba, koja je vrlo poučna i zabavna za korištenje. “Igrajući” se njome lijepo se može naučiti kako se nebo okreće iz sata u sat i mjeseca u mjesec te kada se što na noćnome nebu može vidjeti. Stoga ona može biti odličan dar za nekoga tko voli promatrati noćno nebo i o njemu želi naučiti nešto više, a posebno je prikladna za one koji nisu ljubitelji pametnih telefona. Još jedna prednost planisfere je i što je cijenom izrazito pristupačna – košta samo 49 kuna.

5) Astronomski ruksak

Jednostavan ruksak s astronomskim otiskom razveselit će svakog zaljubljenika u svemir, a posebno naše najmlađe. Za njih ćete morati izdvojiti stotinjak kuna.

Oklop Astro Backpack Pleiades Oklop Astro Backpack California Nebula Oklop Astro Backpack Andromeda Oklop Astro Backpack Milky Way Oklop Astro Backpack Super Moon

6) Kućni planetarij

Nema svatko mogućnost posjetiti pravi planetarij, ali zašto ne biste imali vlastiti kućni planetarij na kojemu kad god poželite možete vidjeti nebeski svod! Kućni planetariji mali su i kompaktni te projiciraju noćni nebeski svod i njegovo gibanje na kućni strop. Kućni planetarij može biti poučni lijepi dar zvjezdoljupcima, a pogotovo djeci koju zanima noćno nebo. Njihove cijene kreću se od vrlo prihvatljivih 330 kn za najjednostavniji model, dok je najsloženiji model i najskuplji pa će u vašem džepu ostaviti rupu od čak 15 000 kuna. Naravno, između 330 i 15 00 kuna velik je raspon i modela i cijena pa je najbolje da ih sami detaljno proučite 🙂 .

Bresser Junior Home planetarium junior with shooting stars projection National Geographic Astro Planetarium - Multimedia Buki Planetarium 2 in 1 Sega Toys Homestar Pro Original home planetarium

7) Dalekozor

Dalekozor nije izvrsno pomagalo samo za ljubitelje ptica i one koji vole uhoditi svoje susjede, nego je i pravi dar za nekoga tko noći voli provoditi gledajući u nebo. Dodatni plus mu je i to što je neka nebeska tijela, poput zvjezdanoga skupa Vlašići (Plejade) čak i bolje promatrati dalekozorom nego teleskopom (jer bolje stanu u vidno polje dalekozora, nego teleskopa). U e-trgovini Astroshop njihove cijene kreću već od 385 kuna.

Nikon Binoculars Aculon A211 7x50 Levenhuk Binoculars Sherman PLUS 12x50