Imate prijatelja, prijateljicu ili nekog mališana koji voli svemir i astronomiju i željeli biste ih razveseliti astronomskim darom, ali ne znate što odabrati? Astronomski darovi nisu lak izbor. Ali ne brinite, evo trinaest ideja za astronomske poklone, koje će vam pomoći riješiti sve brige. Mnoge od njih vode na e-trgovinu Astroshop, koja je partner Astroučionice i odlična, provjerena specijalizirana astrotrgovina s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku (i drugdje).

A ako nakon čitanja ovog teksta i dalje budete nesigurni što biste poklonili, uvijek možete voljenoj osobi darovati Astroshopov poklon bon.

1) Poučne igračke za djecu

Ako želite razveseliti nekog od vaših najmlađih poučnim astrodarom, bacite oko na ponudu zabavnih i poučnih astroigračaka tvrtke Learning Resources, čije se cijene kreću već od stotinjak kuna. (Klikom na pojedinu sliku u nastavku saznat ćete pojedinosti o pojedinačnim proizvodima.)

Learning Resources GeoSafari® Motorised Solar System Learning Resources Puzzle Globe 20cm Learning Resources Primary Science® Big View Binoculars Learning Resources Inflatable Solar System Set

2) Plišanci: planeti, zvijezde, kometi i crne rupe

Tko ne voli plišane igrače? A ovi nebeski prijatelji - plišani planeti, sateliti, zvijezde, kometi i crne rupe - neodoljivi su. Cijene im kreću od 225 kuna.

Zemlja Celestial Buddies Our Precious Planet Mars Celestial Buddies Mars Jupiter Celestial Buddies Jupiter Merkur Celestial Buddies Mercury Neptun Celestial Buddies Neptun Crna rupa Celestial Buddies Black Hole Sjevernjača Celestial Buddies Polaris Komet Celestial Buddies Comet

3) Slikovnica "Psi u svemiru" i ilustrirana kuharica za djecu "Astrokuharica"

Slikovnica je uvijek lijep dar za djecu, ali i za roditelje. A poučna slikovnica ili ilustrirana kuharica za djecu koja spaja pse i svemir još je bolji izbor koji će mnogi roditelji znati cijeniti :).

Psi u svemiru i Astrokuharica
Kliknite na sliku i otputujte do najpovoljnijeg kompleta za male svemiroljupce 🙂

Slikovnica "Psi u svemiru", u čijem sam nastanku i ja sudjelovala (pa ako imate primjedbe na astronomske povijesne činjenice u njoj, meni možete doći kucati na vrata! 🙂 ) upravo je takva slikovnica! U njoj je ispričana priča o psima koji su čovjeku pomogli da jednoga dana poleti u svemir. Pripovjedačica je djevojčica čija je obitelj udomila napuštenu kujicu Kimu, koja joj je vrlo brzo postala najbolja prijateljica. Nježne i tople ilustracije akademske slikarice i ilustratorice Dubravke Kolanović savršeno oslikavaju čaroban tekst dramaturginje, spisateljice i scenaristice Jasne Jasne Žmak, i odvode djecu u svijet povijesnih svemirskih letova u kojima su glavni junaci bili psi. Slikovnicu možete naručiti preko udruge Kako psi komuniciraju ili jednim klikom na sliku u nastavku. Slikovnica košta 119 kn, a dostava za cijelu Hrvatsku je besplatna!

Naš (udruga Kako psi komuniciraju + Astroučionica) drugi zajednički projekt je Astrokuharica. Ova kuharica zamišljena je kao zabavan i poučan uvod u svijet kuhanja i astronomije za djecu od (okvirno) 6 do 12 godina, ali u samim jelima uživat će ne samo sva djeca bez obzira na dob, nego i većina odraslih. A o svemiru će sasvim sigurno imati što naučiti i jedni i drugi!

Recepte potpisuje Miljenka Kuhar, zaljubljenica u kuhanje i uvijek spremna za isprobavanje novih kulinarskih ideja, a ilustracije nagrađivana ilustratorica Vanda Čižmek, čiji odlični radovi „nose“ cijelu kuharicu. Poučne astrotekstove (kako biste znali koju svemirsku pojavu pripremate i jedete 🙂 ) napisala sam ja.

Glavni junaci Astrokuharice psići su iz kampanje „Prva četiri su najvažnija“, kojoj je cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti pravilne rane socijalizacije i ostajanja štenaca s majkom i ostatkom legla prvih 8 tjedana života.

Slikovnicu možete naručiti preko udruge Kako psi komuniciraju ili jednim klikom na sliku u nastavku. Cijena je 99 kn, a dostava za cijelu Hrvatsku je besplatna! Bitno je napomenuti i da slikovnica "Psi u svemiru" i Astrokuharica dolaze i u vrlo povoljnom kompletu za male svemiroljupce za samo 150 kuna.

Astrokuharuca

4) Planisfera

Planisfera je vrteća karta noćnog neba, koja je vrlo poučna i zabavna za korištenje. “Igrajući” se njome lijepo se može naučiti kako se nebo okreće iz sata u sat i mjeseca u mjesec te kada se što na noćnome nebu može vidjeti. Stoga ona može biti odličan dar za nekoga tko voli promatrati noćno nebo i o njemu želi naučiti nešto više, a posebno je prikladna za one koji nisu ljubitelji pametnih telefona. Još jedna prednost planisfere je i što je cijenom izrazito pristupačna - košta samo 49 kuna.

5) Astronomski ruksak

Jednostavan ruksak s astronomskim otiskom razveselit će svakog zaljubljenika u svemir, a posebno naše najmlađe. Za njih ćete morati izdvojiti stotinjak kuna.

Oklop Astro Backpack Pleiades Oklop Astro Backpack California Nebula Oklop Astro Backpack Andromeda Oklop Astro Backpack Milky Way Oklop Astro Backpack Super Moon

6) Kućni planetarij

Nema svatko mogućnost posjetiti pravi planetarij, ali zašto ne biste imali vlastiti kućni planetarij na kojemu kad god poželite možete vidjeti nebeski svod! Kućni planetariji mali su i kompaktni te projiciraju noćni nebeski svod i njegovo gibanje na kućni strop. Kućni planetarij može biti poučni lijepi dar zvjezdoljupcima, a pogotovo djeci koju zanima noćno nebo. Njihove cijene kreću se od vrlo prihvatljivih 250 kn za najjednostavniji model, dok je najsloženiji model i najskuplji pa će u vašem džepu ostaviti rupu od čak 1430 kuna. Naravno, između 250 i 1430 kuna velik je raspon i modela i cijena pa je najbolje da ih sami detaljno proučite 🙂 .

Bresser Junior Home planetarium junior with shooting stars projection National Geographic Astro Planetarium - Multimedia Buki Planetarium 2 in 1 Sega Toys Homestar Pro Original home planetarium

7) Dalekozor

Dalekozor nije izvrsno pomagalo samo za ljubitelje ptica i one koji vole uhoditi svoje susjede, nego je i pravi dar za nekoga tko noći voli provoditi gledajući u nebo. Dodatni plus mu je i to što je neka nebeska tijela, poput zvjezdanoga skupa Vlašići (Plejade) čak i bolje promatrati dalekozorom nego teleskopom (jer bolje stanu u vidno polje dalekozora, nego teleskopa). U e-trgovini Astroshop njihove cijene kreću već od 350 kuna.

Nikon Binoculars Aculon A211 7x50 Levenhuk Binoculars Sherman PLUS 12x50 Celestron Binoculars 7x50 Cometron

8) Teleskop

Od svih astro darova o kojima dobivam upite, teleskopi su bez konkurencije broj jedan! A ako pitate amaterske astronome koji bi ih astronomski dar najviše razveselio, odgovor će opet biti isti - teleskop! No kako izabrati pravi teleskop za nekoga, pogotovo ako vi sami ne poznajete baš astronomiju? Pa za početak, poslužite se našim šalabahterom za početnike, zatim ispunite kratki upitnik koji će vam reći kakav bi teleskop mogao biti najbolji za vas, a u odabiru će vam pomoći i vrlo iscrpan članak o tome što je sve važno znati o teleskopima prije kupnje.

U žurbi ste i nemate vremena čitati, a tražite povoljan, ali ipak kvalitetan teleskop? U tom slučaju, u nastavku kliknite na nekoliko teleskopa s kojima sigurno nećete pogriješiti. A ako želite detaljniji pregled, bacite oko na cijelu našu ponudu teleskopa Skywatcher te na ponudu teleskopa e-trgovine Astroshop.

9) Meteorit

Vjerovali ili ne, možete kupiti testiran i certificiran djelić meteorita ili meteoritski prah u posudici na lančiću, koji vama ili vama dragoj osobi može krasiti dom ili vrat 🙂 . Cijene se kreću već od 75 kuna. Pogledajte što sve nudi Astroshop, koji osigurava i potvrdu autentičnosti uz svaki meteoritski proizvod.

UKGE Sikhote-Alin Meteorite Campo del Cielo iron meteorite in gift pouch Jurassic Jewellery Stardust Meteorite Vial Necklace (Tube) Echter Mond Meteorit NWA 7959

10) Uradi sam set za sigurno opažanje Sunca

Postoji više načina kako se Sunce, u koje nikada ne smijemo izravno gledati očima, može sigurno opažati. Solarni teleskopi uglavnom su skupi, ali postoje i drugi načini da gledamo u Sunce, a pritom se i zabavimo samostalnom izgradnjom. Neki od njih su projektor Sunca koji slažete sami od kartona (za dvjestotinjak kuna) i dalekozor sa šesterostrukim povećanjem i pravim filterima za promatranje Sunca (za manje od 100 kuna).

AstroMedia Kit The Sun Projector AstroMedia Kit The Sun Telescope

11) Svemir u kugli

Nemaju samo vračare čarobnu kuglu. Za ljubitelje svemira, jedan manje uobičajen, ali vrlo poseban dar mogu biti i ove svemirske kugle. Među njima najviše se ističu svemirska lampa u obliku Mjeseca, model planeta ili Mjeseca s mogućnošću digitalnog pregleda preko mobitela i kugla s galaksijom, kozmičkom mrežom ili zviježđima. Cijene su vrlo raznolike: od 450 kn za najjednostavniji model do 1500 kn za najskuplji. I još nešto: za neke od ovih proizvoda dostava u EU je besplatna!

AstroReality Raised relief globe LUNAR Regular AstroReality Raised relief globe MARS Classic AstroReality Raised relief globe Solar System Mini Set CinkS labs The Milky Way in a Sphere CinkS labs The Star Constellations in a Sphere 2D CinkS labs The Universe in a Sphere

12) Metalna astrofigurica Steelman

Ako osoba kojoj želite darovati neki dar vezan uz astronomiju već ima sve što čovjek može zamisliti, velika je vjerojatnost da ovu figuricu metalnog astronoma ipak nema i da, na vašu sreću, i dalje postoji još nešto što takvoj osobi možete darovati! Ova figurica bit će vaše za 271 kn.

Steelman24 Screws Males

13) Astronomske maske za lice

U životu u kojem su nam maske za lice nažalost postale svakodnevica, jedan koristan poklon svakom zvjezdoljupcu svakako je i maska za lice s astronomskim uzorkom otvorenoga skupa Vlašići (Plejade) ili Sunčeve korone, za koje ćete morati odvojiti 36,90 kn (ili 150 kuna za komplet od pet komada). Iskreno se nadam da je ovo dar koji ću vrlo brzo ukloniti s ovog popisa jer će biti nepotreban, ali dok tomu još nije tako, svakako mi se čini vedrijim vidjeti na nečijem licu masku astronomske tematike, nego običnu kiruršku masku.

Masketo face mask white with astronomy theme Pleiades 1 piece Masketo face mask with astronomy theme Solar Corona 1 piece