Nešto prije Božića 2020. čeka nas veliki prividni bliski susret planeta Jupitera i Saturna, a isti takav bliski susret, samo iz 7. godine prije nove ere, jedno je od mogućih objašnjenja za to što je to točno bila nama svima dobro poznata božićna zvijezda repatica.

Ove će godine 21. prosinca, točno na dan zimskog solsticija, Jupiter i Saturn na nebu biti udaljeni jedan od drugog samo 0,1 stupanj – to je otprilike jedna desetina širine našeg malog prsta kad ispružmo ruku. Okom bismo ta dva planeta još uvijek trebali moći razabrati kao dva zasebna tijela, a u malome teleskopu oba će planeta (i njihovi mjeseci) „stati“ u jedno vidno polje. Ovakav se bliski susret Jupitera i Saturna događa otprilike svakih 20 godina tako da je ova pojava prilično rijetka i zato je ne bismo smjeli propustiti.

Slikovnica Psi u svemiru

Zašto dolazi do konjunkcije planeta?

Bliski susret dvaju planeta na nebeskome svodu naziva se konjunkcijom. S obzirom na to da se svi planeti (uključujući Zemlju) gibaju oko Sunca po putanjama koje su bliske kružnicama, planeti nikada nisu uistinu u bliskom susretu, već se samo čine bliskima na našemu nebeskome svodu. Do toga dolazi kad se planeti na svojim putanjama oko Sunca (gledano iz ptičje perspektive) poredaju tako da su na gotovo istoj liniji sa Zemljom. Pa se tako, gledano sa Zemlje, čini kako su planeti na našemu nebu, u ovom slučaju Jupiter i Saturn, vrlo blizu jedan drugome. Pogledajte snimku u nastavku.

Kako se pripremiti za najbolji pogled velike konjunkcije Jupitera i Saturna?

Planeti će se nalaziti na jugozapadu i svakako prije 21. prosinca provjerite imate li neometan pogled prema planetima (kako se ne bi dogodilo da vam neka kuća i drveće zaklanjaju vidik). Planeti će biti najbolje vidljivi neposredno nakon zalaska Sunca pa ih je najbolje pogledati otprilike pola sata nakon zalaska Sunca. No oprez: ubrzo potom sami će zaći za obzor tako da nam je na raspolaganju relativno malo vremena koje možemo provesti uživajući u pogledu na tu konjunkciju.

Namjeravate li postaviti teleskop kojim ćete promatrati planete, unaprijed razmislite o tome koji okular ćete koristiti tako da „uhvatite“ planete u istom vidnom polju (ne gubeći previše vremena na biranje okulara za vrijeme promatranja). U tome vam mogu pomoći naš kalkulator vidnog polja i besplatni program Stellarium. Vrlo zgodno bit će i to što će Jupiterovi mjeseci biti okomiti na Saturn, što znači da će nam planeti i mjeseci lijepo „pozirati“ u vidnom polju. Svakako pripremite mobitele i fotoaparate kako biste zabilježili ovaj rijetki događaj!

Bliski susret Jupitera i Saturna 2020., gledano kroz teleskop iz Zagreba
Primjer vidnog polja kroz teleskop 90/900 i 10-milimetarski okular.

No ako se slučajno dogodi da ste propustili priliku pogledati veliku konjunkciju (jer se vremenske prilike nikad ne mogu predvidjeti), nemojte očajavati! Bacite pogled na Jupiter i Saturn neki drugi dan u prosincu kada će također biti relativno blizu jedan drugome 🙂 .

A pogledajte i isječak iz NASA/JPL-ova serijala "Što nas čeka" o ovoj temi: