Jeste li znali da postoji hrvatski časopis o astronomiji i svemiru? O da, postoji! I zove se „Čovjek i svemir“. Izlazi već više od 60 godina, a izdaje ga Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba.

Časopis je popularno-znanstvene prirode i ponajprije je namijenjen školarcima i nastavnicima, ali bez obzira na uzrast i zanimanje, svi zaljubljenici u svemir pronaći će vrlo zanimljive tekstove u tom časopisu. Za časopis pišu mnogi hrvatski školski i sveučilišni profesori, amaterski i profesionalni astronomi i astrofizičari, poput Dragana Roše, Vladisa Vujnovića, Tatjane Kren, Zlatka Kovačevića, Daria Hrupca, Danijela Reponja, Giuliane Verbanac, Zorana Kneza, Hrvoja Gračanina i drugih.

„Čovjek i svemir“ prati školsku godinu, izlazi četiri puta godišnje, a prvi izlazi u rujnu. Pretplata na časopis, koji stiže izravno u vaš poštanski sandučić, košta samo 55 kuna, a ako se pretplatite tijekom godine, s prvim naručenim brojem u sandučić će vam stići i svi brojevi koji su već izdani u toj pretplatničkoj godini. 

Pretplatiti se možete preko obrasca Zvjezdarnice Zagreb u nastavku ili izravno na stranicama Zvjezdarnice. Ako ste đak, prije prijave provjerite postoji li u vašoj školi povjerenik za časopis te želite li se radije prijaviti preko njega ili nje, umjesto preko ovog obrasca. 

Više informacija o časopisu pronaći ćete na stranicama Zvjezdarnice Zagreb, a možete baciti oko i na ogledne primjerke iz školske godine 1999/2000 koji će vas, nadam se, uvjeriti da se pretplatite 🙂 . Ja sam pretplaćena već neko vrijeme i uživam čitajući članke „Čovjeka i svemira“. A ako volite čitati o svemiru, astronomiji i astrofizici, možda će vas zanimati i ova e-knjiga o Mjesecu koju vam dajemo na dar u znak proslave pedesete obljetnice spuštanja prvog čovjeka na Mjesec te proslave IAU100 u kojoj slavimo stotu obljetnicu Međunarodnog astronomskog saveza (IAU).