25. listopada 2022. iz naših će se krajeva moći pratiti djelomična pomrčina Sunca. Trajat će nekoliko sati, a njezin vrhunac bit će u 12:21 h kada će Mjesec zakloniti otprilike 30 posto Sunca. Kako do pomrčina dolazi i kako ih sigurno opažati saznat ćete u tekstu u nastavku.

Pomrčina Sunca

Do pomrčine Sunca dolazi kada se Sunce, Mjesec i Zemlja nađu na istome pravcu, a Mjesec se nalazi između Sunca i Zemlje. Tada je Mjesec u fazi mladog Mjeseca te baca sjenu na Zemlju. To se ne događa svaki mjesec zato što je ravnina u kojoj se Mjesec giba oko Zemlje nagnuta otprilike 5 stupnjeva u odnosu na ravninu oko koje se Zemlja giba oko Sunca. I zato se ne događa često, nego samo otprilike jedanput u godinu i pol, da se Sunce, Mjesec i Zemlja nađu na zajedničkome pravcu. A kako je sjena koju Mjesec baca na Zemlju malena, samo oni koji se nalaze u toj sjeni (ili polusjeni) moći će vidjeti pomrčinu Sunca, odnosno potpuni (ili djelomični) prelazak Mjesečeva diska preko Sunčeva diska na nebu. Svi ostali na Zemlji, dakle oni koji se nalaze izvan (polu)sjene, neće vidjeti taj događaj na nebu. Potpune pomrčine Sunca događaju se otprilike svakih godinu i pol negdje na Zemlji, a tek svakih više stotina godina na istome mjestu na Zemlji. Saznajte više o pomrčinama u našem tekstu „Što je pomrčina?“, slici i videu u nastavku.

Pomrčina Sunca; Izvor: ESO; obrada: Astroučionica
Ilustracija pomrčine Sunca. Izvor: ESO, CC BY 4.0; obrada: Astroučionica
Saznajte u ovom kratkom videu što je pomrčina Sunca.

Pomrčina koja će se iz naših krajeva vidjeti 25. listopada bit će djelomična pomrčina u kojoj će Mjesečev disk zakloniti najviše 30 % Sunčeva diska. U videu u nastavku pogledajte simulaciju tijeka zaklanjanja (napravljenu u programu Starry Night Education). Od prvog do zadnjeg „dodira“ Mjesečeva i Sunčeva diska proći će nekoliko sati, a vrhunac zaklanjanja Sunčeva diska dogodit će se u 12:21 h. Stoga budite spremni pogledati prema Suncu u tim trenucima. No nikako nemojte gledati bez potrebne zaštite!

A pogledajte i kako će točno Mjesec „bacati“ sjenu na Zemlju za te pomrčine.

Kako sigurno promatrati pomrčinu Sunca

Gledanje u Sunce očima ili primjerice dalekozorom ili teleskopom (bez potrebne zaštite) izrazito je štetno za oči i može trajno oštetiti vid. Primjerice, sunčane naočale nisu dovoljna zaštita. Međutim, postoje razni sigurni načini kako promatrati Sunce i pomrčinu Sunca:

  • projicirajte Sunce na papir ili karton tako da samo izbušite rupicu u neki karton ili kartonsku kutiju, ili
  • usmjerite dalekozor ili teleskop prema Suncu, ali umjesto da gledate kroz njih, sliku projicirajte na papir ili karton, ili
  • promatrajte Sunce koristeći se posebnim naočalama za promatranje Sunca koje uklanjaju gotovo svu svjetlosti te kroz njih možete sigurno gledati (i lijepo vidjeti) Sunce, ili
  • promatrajte teleskopom na koji je postavljen poseban filtar za Sunce.
Pogledajte kratki crtić (za djecu) o tome kako sigurno opažati Sunce.

Organizirana promatranja u Hrvatskoj

Pogledajte lokacije organiziranih promatranja djelomične pomrčine Sunca 25. 10. 22. kojima se možete pridružiti, a koje je objavio Hrvatski astronomski savez.

Naslovna fotografija: djelomična pomrčina Sunca 25. 10. 2022., gledana iz Zagreba; simulacija je napravljena programom Starry Night Education.