U duhu proslave pedesete obljetnice spuštanja prvog čovjeka na Mjesec te stote obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza (IAU100) kao dio proslave IAU100 sa zadovoljstvom Vam prenosimo ovaj tekst o Mjesecu koji je 1997. godine napisao planetolog G. Jeffrey Taylor (danas emeritus na sveučilištu University of Hawai'i at Manoa) kao uvod u NASA-in vodič „Istraživanje Mjeseca, vodič za nastavnike s nastavnim listićima za rad na temu istraživanja Zemlje i svemira“ (EG-1997-10-116-HQ). Detalje i poveznicu za preuzimanje naći ćete u nastavku 🙂 .

Kratki opis

Ovo kratko putovanje Mjesečevom prošlošću otkrit će vam mnoge tajne njegova krajolika, njegovih mora i kopna, površine i dalekih, neistraženih dubina unutrašnjosti! Upoznat ćete se s teorijama o nastanku Mjeseca i saznati koju su ulogu u njemu imali siloviti udari meteorita te koje tragove u sebi skrivaju uzorci stijena, tla i prašine s Mjeseca. Ti uzorci doneseni su na zemlju prije 50 godina, ali se i danas proučavaju, a njihova geološka analiza otkriva nam mnoge tajne Mjesečeve strukture i prošlosti. Nakon NASA-inih misija Apollo (a posljednja je bila 1972.!) više nitko nije kročio na Mjesec. No sada se utrka za Mjesec ponovo pokrenula i čeka nas uzbudljiva budućnost, a ova knjižica savršen je vodič koji će vam pomoći da tu budućnost dočekate spremni!

Detalji

Cijena: 0 kn
Format: pdf
Broj stranica: 42
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač: VS CREATIVE
Izvornik: „Exploring the Moon, a Teacher’s Guide with Activities for Earth and Space Sciences “, NASA, 1997, EG-1997-10-116-HQ
Autor teksta: G. Jeffrey Taylor
Prijevod: Mirta Jambrović
Potpora: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu, Europsko istraživačko vijeće pri Europskoj uniji (Seventh Framework Programme under Grant Agreement 337595)
ISBN: 978-953-48732-0-5

0,00 Dodaj u košaricu

A možda će vas zanimati i ovi kratki pregledi o zanimljivostima o Mjesecu i misijama Apollo prema Mjesecu i video o Mjesecu u posebnom izdanju NASA-JPL serijala «Što nas čeka» te o njegovim najvažnijim znimljivostima.