Prva faza natječaja "Imenujte egzoplanetni sustav" unutar proslave IAU100 završila je 30. rujna. Do ponoći toga dana primali smo prijedloge imena zvijezde i egzoplaneta u zviježđu Ris, koje službeno imenuje Hrvatska. Povjerenstvu nije bilo lako suziti izbor na samo pet predloženih imena, ali ipak smo to morali učiniti. Sada trebamo vašu pomoć kako bismo odabrali pobjednika natječaja. Stoga vas pozivamo da sudjelujete u javnom glasanju, otvorenom do 4. studenog točno u podne 🙂 .

U užem izboru su ...

U uži izbor dospjeli su nazivi i imena

Imajte na umu ...

Prije nego što date svoj glas, podsjećamo vas na to da prema pravilima predložena imena odnosno nazivi trebaju biti imena i nazivi stvari, ljudi ili mjesta koja imaju dugogodišnju kulturnu, povijesnu ili zemljopisnu važnost za Hrvatsku, i vrijedna su toga da njihovo ime nose nebeska tijela.

Odabrana imena trebala bi imati zajedničku temu. Ona bi trebala biti dovoljno široka da se u budućnosti mogu preuzeti dodatna imena kojima će se imenovati dodatna tijela u egzoplanetnom sustavu (npr. dodatni planeti koji bi mogli biti otkriveni, dodatni pratitelji zvijezda). Primjer: rijeke u Hrvatskoj, izmišljene zemlje u pričama iz 19. stoljeća iz Hrvatske, itd.

... a sad glasajte 🙂

… glasovi se više ne prihvaćaju …

Službene rezultate podijelit ćemo s vama u prosincu, a sada odaberite prijedlog za koji biste vi željeli da postane službeni naziv hrvatske zvijezde i njezina egzoplaneta! 🙂