O natjecanju "Imenuj egzosvijet 2022"

U natjecanju Imenuj egzosvijet 2022. (engl. NameExoWorlds 2022) Međunarodne astronomske zajednice (IAU) odabrano je 20 parova imena za 20 sustava egzoplaneta i njegove matične zvijezde. Natjecanje je organizirano u sklopu obilježavanja desete godišnjice Ureda za popularizaciju astronomije IAU-a. Iz 91 zemlje pristigle su 603 prijave, u čemu je sudjelovalo više od 8800 pojedinaca koji su radili u timovima. Zadatak u sklopu prijave bio je potaknuti javnost na sudjelovanje te je kroz ovo natjecanje u aktivnostima vezanim uz astronomiju sudjelovalo gotovo 12 milijuna ljudi diljem svijeta.

Natjecanje je bilo otvoreno za sve koji su se mogli okupiti u timove, održati neki događaj kroz koji bi se popularizirala astronomija, te predložiti ime za jedan od 20 egzoplanetnih sustava, od kojih svaki ima jedan poznati egzoplanet i njegovu matičnu zvijezdu. Imena zvijezda i planeta trebala su biti povezana zajedničkom temom, što bi omogućilo da se neki budući otkriveni planeti imenuju prema istoj toj temi. Spomenutih 20 sustava odabrano je jer se nalaze među prvim egzoplanetnim sustavima koje se namjerava promatrati svemirskim teleskopom James Webb.

Natjecanje je privuklo više od 8800 profesionalnih i amaterskih astronoma iz cijeloga svijeta, uključujući studente i učitelje te zaljubljenike u astronomiju, koji su organizirali različita astronomska događanja. Kroz inicijativu Imenuj egzosvijet, IAU pridaje važnost povezanosti razvoja različitih kultura s nebeskim pojavama. U skladu s tim i UN-ovom Međunarodnom godinom autohtonih jezika 2019., govornike autohtonih jezika poticalo se da predlože imena iz tih jezika.

Pobjednički prijedlog iz Hrvatske

Hrvatska je u natjecanju sudjelovala s imenima Kosjenka i Regoč, likovima iz bajke poznate hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić. Ova imena predložili su učenici astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu, uz pomoć mentora, profesora fizike Zlatka Tomšića. Njihov prijedlog bio je jedan od četiri prijedloga iz Hrvatske, a odabrao ga je u prosincu 2022. godine Hrvatski tim za imenovanje egzoplanetnih sustava.

Imena odabrana za ovu priliku su Kosjenka za zvijezdu WASP-63 i Regoč za egzoplanet WASP-63 B. Kosjenka je zvijezda žute boje i slične mase kao naše Sunce, ali je gotovo dvostruko starija. Egzoplanet Regoč po svojoj je masi najsličniji planetu Saturnu u našemu Sunčevu sustavu.