Prva faza natječaja “Imenujte egzoplanetni sustav” koja je bila dio proslave IAU100 završila je 30. rujna. Druga faza, glasanje, završila je 4. studenog, točno u podne. Danas, 17. prosinca, točno u podne objavljujemo pobjedničku kombinaciju imena zvijezde HD 75898 i egzoplaneta HD 75898 b u zviježđu Ris koje je Hrvatska imenovala.

Pobjednička imena su ...

Zvijezda HD 75898 imenovana je Stribor, a egzoplanet HD 75898 b dobio je ime Veles. Imena su predložili Biserka Gržeta (Stribor) te  Đorđe Njegovanović i Maja Lukač (Veles). Zajednička tema koja veže ova imena slavenska su božanstva. Stribor je bog vjetra u slavenskoj mitologiji, te lik iz knjige „Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić. Veles je slavenski bog zemlje, voda i podzemlja, bog prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima.

Nova imena sad su službena

Hrvatska imena za zvijezdu HD 75898 i egzoplanet HD 75898b, Stribor i Veles, IAU od danas smatra službenima. Iako ona ne zamjenjuju znanstveno alfanumeričko nazivlje, mogu se koristiti međunarodno, uz ili umjesto znanstvenog nazivlja, trajno i bez ograničenja. Pobjednička imena objavljena su kao takva, uz priznanje predlagačima koji su ih predložili.

Hrvatsko IAU100 povjerenstvo najiskrenije čestita predlagateljima pobjedničkih imena i zahvaljuje na trudu i prijedlozima svim ostalim predlagateljima čija imena nisu (ovoga puta) izabrana ... ali možda bude još prilika 🙂 .