Još je jedno poslovno putovanje iza mene, ovoga puta u New York na godišnji sastanak međunarodnog tima COSMOS. Kako je bilo, saznajte u nastavku.

COSMOS

Tim COSMOS, koji vodim zajedno s Caitlin Casey i Jeyhan Kartaltepe, u širem se sastavu sastoji od otprilike dvjesto znanstvenika koji predano rade na istraživanjima vezanim uz objekte (uglavnom galaksije u dubokom svemiru) koji se nalaze na nebeskom polju koje nazivamo COSMOS. 

Sastanci tima održavaju se jedanput godišnje i obično se iz godine u godinu mjesto sastanka mijenja slijedeći putanju koja odražava geografski sastav tima: SAD, Europa i Japan. Ove smo se godine (nakon sastanka u Kyotu 2017. i Kopenhagenu 2018.) sastali po petnaesti put i to u New Yorku, u mladom institutu Flatiron, u odličnoj organizaciji zaklade Simons (engl. Simons Foundation) koja je logistički bila besprijekorna.

Godišnji sastanci tima

Karijeru sam započela u ovom timu i pamtim prvi sastanak na kojem sam bila još kao doktorandica, a koji je, baš kao i ovogodišnji, organiziran u New Yorku. Tada (2005. ili 2006.godine) sastanak je održan u muzeju American Museum of Natural History jedan od ugostitelja bio je Neil DeGrasse Tyson, koji je službeno član našeg tima. 

Sastanci tima uvijek su bili posebni jer se pazilo na prijateljsku atmosferu i „team building”. Tako je, primjerice, sastanak u Münchenu jedne godine održan za vrijeme Octoberfesta, sastanak u Helsinkiju dijelom je održan na kruzeru za San Petersburg, a jubilarni deseti sastanak tima održan je 2014. godine u Zagrebu – godinu dana nakon mog povratka u Hrvatsku – kako bi se povećala vidljivost astrofizike u Hrvatskoj.

Sastanci tima COSMOS organizirani su slično kao konferencije, dani su ispunjeni predavanjima, ali ostavljamo prostora i za rasprave i dogovore. Svakodnevno smo zajedno od otprilike 9 do 18, a potom slijedi druženje ili u nekom formalnom (poput službene večere za sve sudionike) ili neformalnom obliku (poput večere ili druženja uz piće u manjim skupinama).

Jedna od posebnosti naših sastanaka jest to što sastanak uvijek počinje kratkim upoznavanjem – svatko se ukratko predstavi sažimajući tko je, gdje, na čemu i na kojoj poziciji radi te koji su mu/joj znanstveni interesi. Druga je ta da su naše službene večere uvijek pune zdravica, odnosno kratkih govora pojedinih članova tima. To izgleda tako da voditelj(ica) krene s kratkim govorom pa izabere nekog drugog da nešto kaže i tako to ide dalje i dalje. Uvijek bude vrlo zabavno ... a najmlađima ponekad i stresno. Međutim, jedan od bitnih ciljeva ovih sastanaka jest da se baš mladima pruži prilika da u vrlo prijateljskom okruženju vježbaju držanje govora (i znanstvenih i ovih „zabavnih”) pred šarolikom, znanstvenom međunarodnom publikom. 

Sastanak u New Yorku

Sastanak je ove godine trajao od utorka do petka (od 14. do 17. svibnja 2019.) te smo moji doktorandi (Lana i Krešimir) i ja u ponedjeljak letjeli za New York, a vraćali smo se u petak odmah nakon sastanka – poprilično ambiciozno za ovako dugo putovanje iz Zagreba u New York s vremenskom razlikom od šest sati. Ne mogu govoriti u Krešimirovo i Lanino ime, ali ja sam se zbog jet-laga uspjela naspavati samo posljednju noć baš prije dvadesetosatnog povratka u Zagreb gdje je proces oporavka zbog vremenske razlike započeo ispočetka. Moram reći da mi prije desetak godina ovakva putovanja nisu mi bila toliko izazovna kao sad 🙂 .

Ove nas je godine na sastanku bilo šezdesetak. Svakodnevno smo bili zajedno od otprilike 9 do 18, slušajući izlaganja pojedinih članova tima,  diskutirajući rezultate, i nove projekte i ideje. U utorak navečer smo se, nako izlaganja, još družili uz piće i zakusku za dobrodošlicu, a u četvrtak uz službenu večeru. U srijedu navečer nekoliko nas je sudjelovalo u događaju Astronomy on tap koji je održan u jednom pubu u Brooklynu. 

Astronomija u pubu: Captains of the COSMOS  ili kapetanice kozmosa

Jedna od meni najljepših stvari u kolaboraciji COSMOS jest da je ona fluidna u smislu da ide ukorak s vremenom – ne bojimo se prijenosa vodstva na mlađe ni uvođenja novih, modernih ideja. Tako se zadnjih godina trudimo za vrijeme sastanka organizirati i neki znanstveno-popularizacijski događaj. 

Ovaj put to je bio događaj Astronomy on tapšto u doslovnom prijevodu znači „točena astronomija”, a odnosi se na niz zabavnih znanstveno-popularnih predavanja uz razne nagradne igre, a sve se događa u pubu uz kvalitetno točeno pivo. U pubu Way Stationu Brooklynu jedanput mjesečno organiziraju Astronomy on tap te smo s njima dogovorili da za vrijeme sastanka COSMOS tima taj događaj prikladno posvetimo projektu COSMOS. 

Našem Astronomy on tapupridodan je šaljiv naslov „Captains of the COSMOS”, odnosno kapetanice kozmosa. Kolega iz New Yorka poigrao se riječima u osmišljavanju ovog naslova da obilježi promjenu vodstva tima. Naime, ove smo godine Caitlin, Jeyhan i ja postale voditeljice cijelog tima COSMOS te smo ovaj događaj u pubu organizirali tako da svaka od nas održi predavanje vezano uz, naravno, COSMOS.  Tako je Caitlin uvela projekt COSMOS, Jeyhan je govorila o sudarima galaksija, a ja o radiovalnom COSMOS-u. Pridružio nam se i kolega koji organizira Astronomy on tap događaje u Pasadeni pokraj Los Angelesa, koji je govorio o najranijim galaksijama.

Bilo je vrlo zabavno – to i jest bit ovakvih događaja. Moderatori su bili odlični – upadali bi u riječ govorniku s pitanjima i šalama. U publici je bilo tridesetak ljudi koji su postavljali odlična pitanja i za vrijeme izlaganja igrali bingo. Organizatori su složili igru bingo koristeći se (unaprijed dogovorenim) riječima koje smo mi izlagači često izgovarali u predavanju, a napravili su i nagradni kviz na temu crnih rupa. Nagrade su bile razne, od boce vina s potpisom Neila DeGrassea Tysona do magnetića i postera sa svemirskim temama. Dobitnici su djelovali vrlo zadovoljno 🙂 .

Povratak u Zagreb

Povratak u Zagreb uslijedio je gotovo odmah nakon sastanka u petak. Prijevoz prema aerodromu, Supershuttle koji me trebao skupiti u hotelu, kasnio je punih sat vremena zbog velike gužve na Manhattanu. To srećom nije bio problem s obzirom na to da sam imala napretek vremena prije leta koji je bio zakazan tek u 22 sata. Po povratku kući u subotu navečer, odmah sam zaspala, a veći dio nedjelje provela sam kao zombi 🙂 . Unatoč tomu već se veselim sljedećem sastanku COSMOS tima, a o tome na kojem dijelu svijeta će se on održati još odlučujemo ...