Poslužite se kalkulatorom u nastavku i izračunajte žarišni omjer teleskopa, njegovo najveće upotrebljivo povećanje, te povećanje i vidno polje teleskopa uz odabir nekog okulara s lećom barlow ili bez nje.

Ako želite naučiti više o osnovama amaterskih teleskopa, naš vodič kroz teleskope za početnike mogao bi vam koristiti, a slobodno se poslužite i šalabahterom 🙂 . A ako vam treba pomoć oko odabira teleskopa za vas ili na dar, ispunite upitnik koji će vam pomoći da donesete odluku kakav teleskop kupiti.

Izrazi za povećanje i vidno polje teleskopa

Glavne su značajke teleskopa promjer njegova objektiva i žarišna duljina (njihov omjer daje žarišni omjer). Povećanje danog teleskopa ovisit će o okularu koji postavimo na teleskop, i bit će jednak omjeru žarišnih duljina teleskopa i okulara. Leće barlow koriste se kako bi se s danim okularom umnogostručilo povećanje teleskopa.

I stvarno vidno polje teleskopa ovisit će o okularu kojim se služimo i biti jednako omjeru prividnoga vidnog polja tog okulara (koji je industrijska značajka svakog okulara) i povećanja. Drugim riječima, i ono će ovisiti o žarišnim duljinama teleskopa i okulara (s obzirom na to da je povećanje jednako njihovom omjeru).

Ne smijemo zaboraviti da svaki teleskop ima i najveće upotrebljivo povećanje koje njime možemo postići, a nakon kojega slika postaje mutna. Ono ugrubo iznosi dva puta promjer objektiva teleskopa.

Teleskopi: izračun bitnih značajki teleskopa - žarišni omjer, najveće upotrebljivo povećanje, povećanje i stvarno vidno polje
Izrazi za proračun teleskopskih parametara (leće barlow samo umnogostručuju povećanje i sukladno tome smanjuju vidno polje).

Kalkulator za povećanje i vidno polje teleskopa

Teleskopski parametri

Teleskop

Upišite promjer objektiva teleskopa i njegovu žarišnu duljinu


Okular

Upišite žarišnu duljinu okulara i njegovo prividno vidno polje


Leća barlow

Upišite detalje leće barlow ako ćete se njome služiti


Rezultati

U nastavku su parametri opažanja s gore navedenim teleskopom i okularom


Teleskopi za početnike: sve što trebate znati prije prve kupnje