Kako odabrati teleskop? Odabir pravog teleskopa, bilo za vas, ili nekomu na dar, nije lak, jer prilikom odabira treba paziti na nekoliko stvari, koje se na prvi pogled mogu činiti prilično kompliciranima. Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni često najvažniju stavku pri kupnji teleskopa, a to je - novac.

Da vam olakšamo izbor pravog teleskopa za vas, u nastavku donosimo savjetnik za kupnju teleskopa. Odgovorite na samo nekoliko pitanja i saznajte na što trebate paziti pri odabiru teleskopa i kakav bi tip teleskopa mogao biti najbolji izbor za vas ili onoga kome ga želite darovati. Nadam se da će vam pomoći pri donošenju odluke kakav ćete teleskop kupiti.

Poslužite se i šalabahterom o teleskopima za početnike, a više informacija o svemu na što treba paziti pri kupnji teleskopa saznajte u našem vodiču kroz teleskope za početnike.

Kakav teleskop je za vas?

Upitnik

Odgovorite na pitanja u nastavku i zatim pročitajte preporuku.


Preporuka

U nastavku pročitajte preporuku za parametre teleskopa na temelju odgovora na naša pitanja.


S obzirom na to da ćete uz noćno nebo opažati i pojave na Zemlji, bitno je da teleskopska slika ne bude obrnuta ili zrcaljena. Zbog toga je najbolje uzeti u obzir refraktorske i katadiopterske teleskope sa dodatnom prizmom koja ispravlja sliku te alt-azimutalnu montažu koja omogućuje jednostavno rukovanje teleskopom u smjerovima lijevo-desno i gore-dolje. Pogledajte ove vrste teleskopa u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.

Za opažanje Mjeseca i planeta najbolji su teleskopi žarišnih omjera većih od 9 (f/9) koji omogućuju velika povećanja koja vam omogućuju da vidite mnogo detalja. Pogledajte teleskope za najbolje opažanje Mjeseca i planeta u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.

Za opažanje tijela dubljeg svemira najbolji su teleskopi žarišnih omjera manjih od 7 (f/7) te u ovom slučaju treba imati na umu da veći promjer teleskopa omogućuje sabiranje više svjetlosti, što ima još veću važnost pri promatranju tamnih objekata dubokog svemira. Pogledajte teleskope za najbolje opažanje dubljeg svemira u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.

Za opažanje i Mjeseca i planeta, ali i tijela dubljeg svemira, najbolji su teleskopi žarišnih omjera između 5 i 10 (f/5 - f/10). Pogledajte teleskope u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.

Alt-azimutalna montaža optimalna je za promatranje zemaljskih pojava, ali ekvatorska montaža (koja je nešto zahtjevnija za postavljanje i upravljanje) omogućuje ugodno praćenje zvijezda i ostalih nebeskih tijela tijekom promatranja. S obzirom na to da ste spremni "zaprljati ruke" zahtjevnijim postavljanjem i rukovanjem ekvatorskom montažom, razmislite ipak o kupovini teleskopa s ekvatorskom montažom koju trikom (postavljanjem na 90 stupnjeva geografske širine) možete pretvoriti u ekvivalent alt-azimutalne montaže. Pogledajte teleskope s ekvatorskom motažom u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.

Alt-azimutalna montaža jednostavna je za postavljanje i  omogućuje pomicanje teleskopa u intuitivnim smjerovima gore-dolje i lijevo-desno. Prikladna je za početnike, djecu i one koji ne žele ulaziti u detalje toga što je uopće ekvatorski sustav i zašto je on bitan. Pogledajte teleskope s alt-azimutalnom motažom u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.

S obzirom na to da ste spremni "zaprljati ruke" zahtjevnijim postavljanjem i rukovanjem ekvatorskom montažom, teleskop s ekvatorkom montažom koja će vam olakšati praćenje zvijezda i ostalih tijela na noćnom nebu dobar je izbor za vas. Pogledajte teleskope s ekvatorskom motažom u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.

Iako ste spremni "zaprljati ruke" kompliciranijim postavljanjem i rukovanjem ekvatorijalnom montažom, s obzirom na to da će vaš teleskop biti uglavnom na jednom mjestu, razmislite i o klasičnom Dobsonovu teleskopu, koji na stabilnoj (iako nešto težoj) montaži nudi odličan omjer cijene po promjeru teleskopa. Međutim, Dobsonovi teleskopi postavljeni su na alt-azimutalnoj montaži, koja se može kombinirati s motoriziranim i automatiziranim sustavom koji će pronalaziti nebeska tijela umjesto vas. Naravno, i bilo koji drugi teleskop (ekvatorijalne montaže) može se koristiti samo od kuće i postaviti na automatiziranu montažu.

Pogledajte teleskope s Dobsonovom motažom te one s automatiziranom montažom u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.

Klasični Dobsonov teleskop za vas bi mogao biti idealno rješenje. Dobsonovi teleskopi postavljeni su na alt-azimutalnoj montaži, koja se može kombinirati s motoriziranim i automatiziranim sustavom koji će pronalaziti nebeska tijela umjesto vas, i daju najbolji omjer cijene po promjeru teleskopa. Pogledajte teleskope s Dobsonovom motažom u partnerskoj e-trgovini Astroučionice s brzom i povoljnom dostavom u Hrvatsku, Astroshop.