Našli smo se u kriznome vremenu koje nitko nije očekivao. Pandemija koronavirusa svima nam je promijenila živote i svi se snalazimo kako znamo u novonastaloj situaciji u kojoj se suočavamo s nevidljivim neprijateljem, virusom SARS-CoV-2. Kako olakšati socijalnu izoliranost?

Mnogi od nas su u izolaciji. Situacija, međutim, nije ni blizu toga da bude izgubljena.

Ako vam ponestane ideja što raditi sa svom tom silnom količinom vremena koje odjednom imate, ili ako tražite ideje kako animirati svojega klinca ili klincezu u ovim teškim (dosadnim?) trenucima, evo nekoliko astroideja koje će vam pomoći „ubiti“ nešto vremena. Pritom ćete naučiti nešto novo, a i pomoći znanstvenicima u njihovu istraživačkom radu.

Ideje za astronomske darove

1. Napišite poruku abecedom galaksija

Jeste li ikad pomislili da biste poruku mogli napisati u galaksijama? E pa možete! I vrlo je zabavno. Pošaljite prijatelju, prijateljici, ili bilo kome drugome poruku u galaksijama! Samo kliknite na writing.galaxyzoo i krenite pisati abecedom galaksija.

Poruka pisana abecedom galaksija

2. Zaigrajte astrokvizove

Na Astroučionici vas čeka više od nekoliko astrokvizova kojima se možete zabaviti i skratiti si vrijeme koje provodite doma u društvenom odmaku, a pritom nešto i naučiti! Provjerite koliko dobro poznajete Sunčev sustav, poznate galaksije, te koliko znate o Mjesecu i ženama u astrofizici i svemiru.

3. Čitajte (e-)knjige o svemiru

Na Astroučionici vas čekaju dvije e-knjige na dar koje uz samo par klikova možete skinuti na svoje računalo, tablet ili mobitel, te krenuti čitati. To su „Mjesec: vrata u Sunčev sustav“ autora G. Jeffreya Taylora i „Abeceda astronomije“, nastala prema projektu Međunarodnog astronomskog saveza „Velike misli u astronomiji“.

Slikovnica Psi u svemiru
Slikovnica "Psi u svemiru" - saznajte više i pogledajte komplete.

Besplatnu e-knjigu naslova „Kratka kronologija svemirskih letova“ autora Ogrena Variole i Ivana Bušića možete preuzeti preko internetske stranice Zvjezdarnice.

Astrokuharuca
Astrokuharica - - saznajte više i pogledajte komplete.
Slikovnica Psi u svemiru
Slikovnica "Psi u svemiru" - saznajte više i pogledajte komplete.

Pročitajte slikovnicu "Psi u svemiru" i skuhajte neki recept iz "Astrokuharice" (bacite oko na povoljne komplete).

4. Gledajte astroTV

Bacite oko na youtube kanal Astroučionice i možda otkrijete nešto zanimljivo.

Možda vas ili vaše dijete zanima kako astronomi opažaju prošlost, ili tko su i što rade astrofizičari. Pogledajte kratkometražni film „U sjeni crne rupe“, saznajte kojih je pet načina kako otkriti egzoplanet te ponešto o teleskopima kojima opažamo daleke galaksije. Ili jednostavno izaberite što ćete gledati sami iz ukupne ponude videa na youtube kanalu Astroučionice.

Dodatnu inspiraciju možete naći na youtube kanalima Zvjezdoznanaca, NASA-e (na engleskome), ESO-a (na engleskome) ili ESA-e (na engleskome), ili pogledati koji od videa NASA-ina laboratorija „Jet Propulsion“.

5. Bavite se znanošću iz vlastitog naslonjača

Postoji niz projekata koji spadaju u kategoriju tzv. znanosti za građanstvo u kojima možete sudjelovati ... i to iz svojega naslonjača. Kako biste i vi sudjelovali u istraživačkome radu znanstvenika, sve što vam treba su računalo i internet (no, da, i znanje engleskog, jer su sve te stranice na engleskome). Evo nekoliko ideja:

Zoološki vrt galaksija: Galaxy Zoo

Zoološki vrt galaksija, odnosno Galaxy Zoo, jedan je od najpopularnijih projekata ove vrste. S početne stranice Galaxy Zooa odmah krenite određivati značajke galaksije ili se prvo upoznajte s detaljima projekta.

Zoološki vrt radiogalaksija: Radio Galaxy Zoo

Ako želite skočiti korak dalje od galaksija u optičkom valnom području (na koje smo uglavnom svi naviknuti jer je to područje valnih duljina koje vidimo okom) krenite određivati značajke radio galaksija u projektu Radio Galaxy Zoo: LOFAR. (Ako vas zanima što su radiogalaskije, bacite oko na moj tekst o radiogalaksijama.)

Breakthrough Listen / Danielle Futselaar; SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) Institute
Izvor: Breakthrough Listen / Danielle Futselaar; SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) Institute

Pomozite otkriti izvanzemaljski život: SETI@HOME

Kroz  SETI@HOME program, priključite se SETI projektu usredotočenom na otkrivanje izvanzemaljskog života. Program funkcionira tako da SETI-ju donirate dio vremena na svom računalu: dok vi ne radite na računalu, SETI-jev program koristit će se vašim računalom za obradu SETI podataka. Tako ćete pomoći znanstvenicima u mogućem otkrivanju izvanzemaljskog života. Uključite se u SETI@HOME projekt!

Naslovna slika:  Feodora Chiosea © 123rf.com