11. veljače slavimo UN-ov Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Toj se proslavi Međunarodni astronomski savez (International astronomical union) pridružio vlastitim Danom žena i djevojaka u astronomiji i proslavom od 11. veljače do Međunarodnog dana žena, 8. ožujka. Jedna od glavnih globalnih aktivnosti ove godine jest mogućnost osvajanja teleskopa putem natječaja "Nacrtaj astronoma" (za djecu do 12 godine). Svi detalji su u nastavku.

Upoznajte hrvatske astrofizičarke

Besplatno preuzmite časopis o ženama u astronomiji

Pozivamo vas da se priključite i tijekom veljače u svojoj zajednici organizirate raznovrsne događaje koje bi vodile astronomkinje i astrofizičarke.

To mogu biti (naravno u skladu s epidemiološkim mjerama) javna predavanja, predavanja u školama ili na fakultetima, te posebno organizirana predavanja u barovima, duhovito nazvana Točena astronomija (prema Astronomy on tap), zatim radionice, organizirani posjeti u znanstvene centre i planetarije, organizirana promatranja neba ili razgovori đaka s astronomkinjama i astrofizičarkama (uživo ili preko interneta; to je tzv. Q&A razgovor, odnosno oblik ragovora u kojem bi đaci postavljali pitanja, a znanstvenice na njih odgovarale). Svoje događaje službeno zabilježite pri Međunarodnom astronomskom savezu kako bi bili vidljivi u službenom kalendaru i karti.

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti - natječaj "Nacrtaj astronoma"

Natječaj „Nacrtaj astronoma“ 

Cilj projekta Žene i djevojke u astronomiji jest dati važnost ulozi žena u naprednoj znanosti i potaknuti djevojke da razmisle o karijeri u astronomiji.

U sklopu projekta Žene i djevojke u astronomiji, radna skupina Izvršnog odbora IAU-a Žene u astronomiji i Ureda za popularizaciju astronomije pozivaju djecu do 12 godina da sudjeluju u natječaju Nacrtaj astronoma i dobiju priliku osvojiti teleskop i podijeliti svoju  kreativnost sa svijetom!

Nacrtaj astronoma

Pozivamo vas da na trenutak zatvorite oči… Sada zamislite astronoma. Kako astronom izgleda? Je li muškarac ili žena? Koliko godina ima? Kakvu odjeću nosi? Gdje živi? Kako se zabavlja? Podijeli sliku svojega zamišljenog astronoma ili astronomkinje i dobit ćeš priliku osvojiti teleskop ljubaznošću Sterren Schitteren Voor Iedereen (Stars Shine For Everyone - SSVI). Možeš podijeliti crtež, kolaž, video, fotografiju ili bilo koje drugo umjetničko djelo koje nam može biti poslano elektroničkom poštom. Možeš dodati i tekst da ti pomogne ispričati tvoju priču.

Svoj uradak pošalji na adresu elektroničke pošte: [email protected] do 1. ožujka 2022. Pobjednik će biti nasumično odabran, a javit ćemo mu se e-poštom.

Tko se može prijaviti, uvjeti i odredbe

Svi natjecatelji i pobjednici moraju biti stvarne osobe koje u 2022. godini neće imati više od 12 godina. (Možda bude potrebno priložiti dokaz o dobi.) 

Ograničavamo prijave na jednu po sudioniku.

Na natječaj se prijavljujete besplatno.

Sve prijave primljene nakon zatvaranja natječaja bit će nevažeće i neće biti uključene u natječaj.

Sve odluke organizatora natječaja u vezi s bilo kojim vidom natječaja, uključujući prihvaćenost ili diskvalifikaciju prijava, komentara ili slika konačne su i na njih se ne može uložiti prigovor.

Slanjem informacija za natječaj, natjecatelji pristaju da organizator natječaja ili njegovi partneri bez naknade autoru koriste, reproduciraju, objavljuju, prenose i šire njegov uradak, ime, zemlju i informacije u vezi s nagradom, u bilo kojoj publikaciji ili promotivnome materijalu, u svrhu promicanja natječaja i njegovih pobjednika.

UPA zadržava pravo izmjene natječaja u bilo kojem trenutku bez prethodne obavijesti, kao i pravo na privremeni prekid natječaja ili otkazivanje natječaja bez opravdanja ili odgovornosti za donošenje ove odluke. Ne može se tražiti odšteta ili obeštećenje.

UPA ne jamči datum isporuke za dodijeljene nagrade, jer je moguće da će se one dostavljati odvojeno i nekog kasnijeg datuma.

Ako nije unaprijed drugačije navedeno, pobjednici moraju odgovoriti na objavu pobjednika unutar a) (3) radna dana putem e-pošte za natječaje koji zahtijevaju unose putem e-pošte ili b) unutar (24) sata za natjecanja na društvenim mrežama. U slučaju da to ne učine, bit će izabran drugi pobjednik.

Ne preuzimamo odgovornost za prijave koje iz bilo kojeg razloga nisu zaprimljene.

Za sve upite javite se:

Suzana Filipecki Martins

Međunarodna službenica za popularizaciju astronomije 

Ured za popularizaciju astronomije, Međunarodni astronomski savez

[email protected]