Napravljena je prva fotografija suncolike zvijezde i njezina dva divovska planeta. Time je prvi puta izravno opažen sustav suncolike zvijezde s više od jednim planetom.

Zvijezda se zove TYC 8998-760-1, od nas je udaljena otprilike 300 svjetlosnih godina, a fotografija je napravljena Vrlo velikim teleskopom (engl. Very Large Telescope) Europske južne zvjezdarnice (European Southern Observatory), odnosno instrumentom naziva SPHERE (koji se nalazi na tome teleskopu) i to tako da je sjaj zvijezde spriječen koronografom da bi se moglo uopće vidjeti planete (a to su na donjoj fotografiji svijetle točke u središtu i donjem desnom kutu). Svjetli i tamni krugovi oko zvijezde (u gornjem lijevom kutu) na donjoj fotografiji nisu stvarni, nego su umjetna tvorevina optike.

Fotografija snimljena Vrlo velikim teleskopom (VLT) Europke južne zvjezdarnice (ESO) koja prikazuje dva divovska planeta uz matičnu zvijezdu čija je svjetlost zaklonjena koronografom; izvor: ESO / Bohn et al.
Prva fotografija suncolike zvijezde i njezina dva divovska planeta dobivena instrumentom SPHERE na Vrlo velikom teleskopu (engl. Very Large Telescope) Europske južne zvjezdarnice (European Southern Observatory); izvor: ESO / Bohn et al.

Zvijezda TYC 8998-760-1 slična je Suncu (po masi), ali je mnogo mlađa, samo 17 milijuna godina (za usporedbu, Sunce je 4,6 milijardi godina staro). Nalazi se u zviježđu južnog neba Mušica (Musca).

Divovski planeti udaljeniji su od svoje zvijezde nego što je to Jupiter od Sunca. Unutarnji planet udaljeniji je od svoje zvijezde 32 puta više nego Jupiter od Sunca, a vanjski 64 puta. Planeti su i veće mase od Jupitera. Unutarnji je 14 puta veće mase od Jupitera, a vanjski 6 puta.

Više detalja saznajte na službenim stranicama ESO-a, i u epizodi serijala ESOcast u nastavku, a možda će vas zanimati i koliko je egzoplaneta do danas otkriveno te kako ih znanstvenici otkrivaju.

Naslovna fotografija: Vrlo veliki teleskop (engl. Very Large Telescope) Europske južne zvjezdarnice (European Southern Observatory); izvor: J.L. Dauvergne & G. Hüdepohl (atacamaphoto.com)/ESO