Jeste li se ikada pitali što je galaksija? Astrofizičari galaksije definiraju kao gravitacijski vezane sustave koji se sastoje od zvijezda, prašine, plina i haloa tamne tvari te dokazi ukazuju na to da gotovo svaka galaksija u svojemu središtu sadržava supermasivnu crnu rupu.

Kakve galaksije postoje u svemiru?

Glavne vrste galaksija koje postoje u svemiru – eliptične, spiralne te nepravilne galaksije – prikazane su na donjoj slici prema klasifikacijskoj shemi Edwina Hubblea, jednog od najvećih astronoma u povijesti. Dijagram se često naziva i Hubbleovom ”vilicom” zato što nalikuje na glazbenu vilicu. Gledajući s lijeva nadesno niz podvrsta eliptičnih galaksija nastavlja se u dva kraka podvrsta spiralnih galaksija te završava nepravilnim galaksijama. U astrofizici se raspodjela galaksija prema njihovu izgledu naziva morfološkom klasifikacijom.

Slika preuzeta s http://astro.physics.uiowa.edu/ te prilagođena

Međutim, svemir je pun prekrasnih i neobičnih galaksija. U nastavku klikom na pojedinu “kućicu” saznajte više o 15 najpoznatijih galaksija. A kad ste gotovi s tim, provjerite svoje znanje u kvizu o galaksijama wink .

Upoznajte 15 najpoznatijih galaksija

1) Mliječni put

Galaksija u kojoj živimo naziva se Mliječni put (poznata je još i kao Mliječna staza ili Kumova slama). To je spiralna galaksija, a mi se nalazimo u njezinu disku, otprilike na dvije trećine puta od središta galaksije prema njezinu kraju. Zajedno s našim Sunčevim sustavom kružimo oko njezina središta brzinom od otprilike 220 kilometara u sekundi (da, u sekundi, odnosno gotovo 800 tisuća kilometara na sat!) i treba nam otprilike 240 milijuna godina da ga obiđemo.

Mliječni put; Bruno Gilli / ESOMliječni put; izvor: Bruno Gilli / ESO

2) Andromeda

Andromeda nam je najbliža velika galaksija. Poznata je još i kao Messier 31, M31, i NGC 224. Spiralna je, baš kao i naš Mliječni put, ali veća i sjajnija. Od nas je udaljena otprilike dva i pol milijuna svjetlosnih godina, što znači da na bilo kojoj fotografiji Andromede vidimo tu galaksiju onakvu kakva je ona bila prije dva i pol milijuna godina.

Galaksija Andromeda; Boris ŠtromarAndromeda; izvor: Boris Štromar

3) Vrtlog

Velika galaksija na lijevoj strani fotografije (fotografirane svemirskim teleskopom Hubble) nosi ime Vrtlog (engl. Whirlpool), a poznata je i pod nazivima Messier 51a, M51a, i NGC 5194. Spiralna je to galaksija veličanstvenog izgledai aktivnog središta, zato što plin upada u njezinu središnju supermasivnu crnu rupu. Galaksija međudjeluje sa susjednom, patuljastom galaksijom (M51B ili NGC 5195), koja je također vidljiva na slici. Obje galaksije od nas su udaljene otprilike 25 milijuna svjetlosnih godina.
Galaksija Vrtlog (M51); NASA,ESA, S. Beckwith (STScI), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)Vrtlog; izvor: NASA,ESA, S. Beckwith (STScI), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

4) Hoagov objekt
Galaksija Hoagov objekt, nazvana po astronomu Artu Hoagu, koji ju je otkrio 1950. godine, vrlo je neobična galaksija, koja je od nas udaljena otprilike 600 milijuna svjetlosnih godina. Na prikazanoj kompozitnoj fotografiji fotografiranoj svemirskim teleskopom Hubble dominiraju žuta sredina, koju većinom čine starije zvijezda, te plavi  «prsten» koji je okružuje i koji većinom čine skupovi mladih i masivnih zvijezda. Nejasno je zbog čega točno galaksija ima ovaj oblik; moguće je da je plavi «prsten» zapravo ostatak druge galaksije koja se prije nekih dvije do tri milijarde godina našla u blizini te
bila «usisana» u prsten.
Hoagov objekt; NASA i The Hubble Heritage Team (STScI/AURA); Ray A. Lucas (STScI/AURA) Hoagov objekt; izvor: NASA i The Hubble Heritage Team (STScI/AURA); Ray A. Lucas (STScI/AURA)
5) Vrtivjetar

Galaksija Vrtivjetar (engl., Pinwheel) poznata je i pod nazivima Messier 101, M101 ili NGC 5457. Od nas je udaljena otprilike 25 milijuna svjetlosnih godina i jedan je od najpoznatijih primjera spiralne galaksije veličanstvenog izgleda. Prikazana fotografija sastavljena je od više fotografija snimljenih raznim teleskopima, uključujući i svemirski teleskop Hubble.