Što nas u kolovozu čeka na noćnome nebu? Kolovoz nam donosi pregršt prilika da vidimo Mjesec kako pozira s planetima, a stižu nam i Perzeidi! I ovaj mjesec prenosimo vam TV program noćnog neba prema NASA JPL-ovom serijalu «Što nas čeka», s hrvatskim titlovima, a cijeli prijepis naći ćete u nastavku.

Prijepis

Što nas čeka u kolovozu? Ovaj mjesec donosi nam pregršt prilika da vidimo Mjesec kako pozira s planetima, a stižu nam i meteori!

1. kolovoza Mjesec će činiti prekrasan trokut s Jupiterom i Saturnom nisko na jugoistoku nakon zalaska Sunca. Trojac će biti vidljiv cijelu noć, a na najvišoj točki na jugu naći će se oko 23 sata po lokalnome vremenu. Ako ih propustite, sljedeću priliku imat ćete krajem mjeseca, 28. kolovoza, kada će se Mjesec vratiti i ponovo pridružiti tome planetnome paru.

9. kolovoza prije zore, Mars će biti izrazito blizu Mjeseca. Pogledajte visoko na nebo, prema jugu, i sigurno ćete ga uočiti: Mars je ona sjajna, crvenkasta točkica svjetla, odmah desno od Mjeseca. Budu li to vremenski uvjeti omogućili, nebo bi trebalo biti prekrasno: s Vlašićima, Orionom, Aldebaranom i Venerom prema jugoistoku.

15. kolovoza, sat prije svitanja potražite Veneru na istoku, blizu Mjesecu. A pogledate li u nebo prije nego što se previše razdani, istoga ćete jutra taj dvojac vidjeti okružen sjajnim zvijezdama.

Godišnji pljusak meteora Perzeidi vrhunac će doživjeti ujutro 12. kolovoza. Mjesec u posljednjoj četvrti ometat će vidljivost najslabijih Perzeida ove godine, ali ipak ćete uočiti nekoliko sjajnijih, uključujući i pokoju „vatrenu kuglu“. Najbolji trenutak za gledanje bit će u satima pred zoru 12. kolovoza, ali od ponoći do zore bilo kojega dana u tjednu prije ili poslije trebali biste vidjeti ponešto meteora. Obično se čini kako se Perzeidi šire iz jedne točke visoko na sjeveru, koja se naziva radijant. No dovoljno je da se samo okrenete u smjeru sjevera i pogledate u nebo.

Kad smo kod meteora, jeste li znali da mnoge od tih „zvijezda padalica“ dolaze od kometa? Većina godišnjih meteorskih pljuskova koje promatramo sa Zemlje prolazi kroz trag otpada ostalih od aktivnih kometa koji kruže oko Sunca, putem odbacujući komadiće prašnjavog otpada u svojim dugačkim repovima. Perzeidi dolaze od kometa Swift-Tuttle, koji napravi krug oko Sunca svake 133 godine.

U srpnju se na našemu nebu pojavio komet koji je tek ovoga proljeća otkrila NASA-ina misija NEOWISE i očarao je promatrače, ne samo na zemlji, nego čak i u svemiru! Tom kometu treba čak 7000 godina da zaokruži oko Sunca, što znači da se još dugo neće vratiti u ove predjele, ali moguće je da će poneki meteor koji ćete vidjeti neke buduće noći biti mali podsjetnik na komet NEOWISE.

A evo i Mjesečevih mijena za kolovoz.

Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion». A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.