Na rasporedu noćnoga neba za kolovoz čekaju nas Perzeidi i njihov vrhunac, Jupiter i Saturn u opoziciji i posebnost trećeg Mjeseca ovoga ljeta. Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀

Pretplatite se na Youtube kanal Astroučionice i budite u toku 🙂

Prijepis:

Što nas čeka u kolovozu?

Vrhunac Perzeida, Jupiter i Saturn u opoziciji i posebnost trećeg Mjeseca ovoga ljeta.

Kolovoz donosi najpoznatiji godišnji pljusak meteora – Perzeide. Do njega dolazi svake godine kada Zemlja prolazi kroz trag nastao od ostataka kometa Swift-Tuttle. Većina tih meteora zrnca su prašine veličine graška i stvaraju prekrasne „zvijezde padalice“ dok izgaraju u Zemljinoj atmosferi.

Premda se Perzeide može vidjeti od sredine srpnja do kraja kolovoza, najvjerojatnije ćete ih vidjeti kada im je vrhunac te nekoliko dana prije i poslije njega. Ove godine vrhunac pada na noć 11. kolovoza pa sve do sati pred zoru 12. kolovoza. (Gledajte na to kao na „udarno vrijeme“ za Perzeide.) Pod zaista mračnim nebom, mogli biste vidjeti gotovo jedan meteor po minuti u vrijeme njihove najveće aktivnosti. Ovogodišnja noć u kojoj će se dogoditi vrhunac Perzeida imat će koristi od Mjeseca koji zalazi rano navečer te neće ometati bljeđe meteore, ali prije nego što zađe te večeri, svakako bacite oko na taj veličanstveni Mjesečev srp na zapadu nakon zalaska jarkoga planeta Venere.

Kako biste uživali u Perzeidima, samo pronađite sigurno, mračno mjesto udaljeno od jarkih gradskih svjetala, lezite ili se ispružite stopalima usmjerenim otprilike prema sjeveru i podignite pogled. Činit će se da meteori izlaze iz odnosno oko zviježđa Perzej, ali mogu prošarati nebo i bilo gdje iznad vas. Uz NASA-u Perzeide možete uloviti i na internetu. NASA-in tim za promatranje meteora u noći 11. kolovoza namjerava Perzeide prenositi uživo. Na ovoj poveznici saznat ćete više pojedinosti o tome.

Kolovoz je možda najbolje doba ove godine za uživanje u promatranju Jupitera i Saturna, jer će ovaj mjesec oba planeta doći u opoziciju. Opozicija je pojam koji se upotrebljava kada se planet nađe na istoj strani Sunčeva sustava kao i Zemlja, i točno nasuprot Suncu. To se događa svake godine dok Zemlja kruži u svojoj orbiti, prolazeći pokraj divovskih plinovitih planeta, koji se sporije gibaju. Tada je planet vidljiv od zalaska do izlaska Sunca i doseže najvišu točku na nebu oko ponoći. Opozicija je i trenutak kada je Zemlja najbliže tom planetu i tada nam se on čini najvećim i najsjajnijim.

Opozicija formalno ima točno određen trenutak u kojem su Sunce, Zemlja i određeni planet poredani u pravcu, ali u praksi je bolje o tome razmišljati kao o vremenskom razdoblju, koje obično traje otprilike mjesec dana. Ove godine Saturn je u opoziciji 2. kolovoza, a Jupiter 19. Ako vas zanimaju najnoviji pogledi izbliza i otkrića s Jupitera, pratite NASA-inu misiju Juno preko NASA-ine internetske stranice o istraživanju Sunčeva sustava i društvenih mreža.

Dok kroz kolovoz uživate u Jupiteru i Saturnu, pratite kako sve puniji Mjesec kroz nekoliko dana, od 19. do 22., „kliže“ ispod tih dvaju planeta. Usto, puni Mjesec 22. kolovoza poznat je kao sezonski plavi Mjesec, jer je to treći puni Mjesec od četiri u ovome godišnjem dobu, dok su obično u svakom godišnjem dobu tri puna Mjeseca. To se događa svake dvije i pol do tri godine ili, kako mi to kažemo „vrlo rijetko“.

A evo i Mjesečevih mijena za kolovoz.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.