Što sve na nebu možete vidjeti ovoga mjeseca? Na kolovoškome nebu potražite «zvijezde padalice», odnosno ovogodišnji meteorski pljusak Perzeidi, kako biste uživali u gledanju zvijezda, ali pazite – jarki Mjesec ove će godine nadvladati slabije meteore. Usto nas očekuju i Mjesečeve večernje posjete Jupiteru i Saturnu. I ovaj mjesec prenosimo i na hrvatski prevodimo NASA JPL-ov serijal «Što nas čeka».

Prijepis:

Što nas čeka u kolovozu? Ovoga mjeseca najviše ćemo se usredotočiti na meteorski pljusak Perzeide.

Najpoznatiji ovogodišnji meteori, Perzeidi, ponovo su s nama. No, ovogodišnji pljusak morat će se natjecati s jarkim Mjesecom i to baš u noćima kada će biti najizraženiji. Ipak, imat ćete priliku vidjeti desetak ili više meteora na sat, uključujući i poneki vrlo jarki meteor, koji se naziva i vatrenom kuglom.

Meteori u ovome pljusku čestice su od traga «ostataka» zaostalog od kometa Swift-Tuttle. Ta 24 kilometra široka ledena kugla prašine kruži oko Sunca svake 133 godine. Posljednji je put prošla kroz unutarnji Sunčev sustav 1992. godine i vratit će se 2126. godine.

Zemlja svake godine prolazi kroz dio tih «ostataka», kada sićušni komadi «ostataka» kometa sagorijevaju prilikom sudara s našom atmosferom i tako nastaje meteorski pljusak.

Ove godine Perzeidi će biti najvidljiviji 12. i 13. kolovoza, posljednjih nekoliko sati prije zore. Mjesec će tada biti gotovo pun, pa je veća mogućnost da ćete vidjeti meteore kada Mjesec bude nisko na zapadu ili u kratkom razdoblju nakon njegova zalaska.

Za najbolji doživljaj gledanja meteora, okrenite se prema istoku i pogledajte iznad sebe. Perzeidi najčešće kao da se šire iz točke koja se nalazi ovdje, malo lijevo od zvjezdanoga skupa Vlašići, ali mogu se pojaviti bilo gdje na nebu.

Bitno je da pronađete neko mjesto udaljeno od jarkih svjetala i da date očima malo vremena da se priviknu na mrak. Pokušajte ne gledati i u blještavi zaslon mobitela. Tako ćete vidjeti više meteora.

I premda je veća vjerojatnost da ćete meteore vidjeti na vrhuncu pljuska, trebali biste ih ponešto vidjeti bilo koje noći u tjednu prije vrhunca. Samo imajte na umu da će ove godine Mjesečev sjaj «ugasiti» većinu slabijih Perzeida.

Što se promatranja planeta tiče, Mjesec će se spojiti s Jupiterom na večernjemu nebu 9. kolovoza, a zatim će se, 11. kolovoza, susresti sa Saturnom.

A evo i Mjesečevih mijena za kolovoz.

Sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama naći ćete na www.nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion», a ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.