Što nas u lipnju čeka na noćnome nebu? Djelomična pomrčina Sunca (koja se nažalost neće vidjeti iz južne Europe), škorpion na nebu i nastavak plesa Jupitera i Saturna!! Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀

Prijepis

Što nas čeka u lipnju? Djelomična pomrčina Sunca, škorpionov ubod i to da je lipanj (jun) mjesec za Juno

Nakon prošlomjesečne potpune pomrčine Mjeseca, lipanj nam donosi djelomičnu pomrčinu Sunca. Mjesec će 10. lipnja nakratko kliznuti između Zemlje i Sunca, djelomično zaklonivši našu lokalnu zvijezdu.

Dok se svibanjska pomrčina Mjeseca najbolje vidjela oko Pacifika, lipanjska pomrčina Sunca bit će poslastica za one u sjeveroistočnom SAD-u, istočnoj Kanadi i sjevernoj Europi. Za promatrače u SAD-u bit će to događaj u zoru, kada će se činiti kao da je Mjesec već zagrizao u Sunce dok ono izlazi. Dakle, trebat će vam neometani pogled prema istočnome obzoru kako biste mogli promatrati pomrčini. Oni koji su sjevernije i istočnije, vidjet će veći dio Sunca zaklonjen Mjesecom. Za one u sjevernoj Europi, bit će to više pomrčina koju će promatrati za vrijeme ručka. 

Gdje god se nalazili, molimo vas da proučite pravila promatranja pomrčine, i nikada nemojte gledati izravno u Sunce bez prikladne zaštite za oči.

Za ljetnih večeri, možda primijetite zakrivljenu skupinu zvijezda rasprostrtu po južnome dijelu neba, a među njima i jarko crveno svjetlo. To je zviježđe Scorpius odnosno Škorpion, a najbolje ga je tražiti na nebu od početka lipnja.

Još se od drevnoga doba na Mediteranu i Bliskom istoku smatra da ova skupina zvijezda ima oblik škorpiona. Prema grčkome mitu, smrtonosni ubod škorpiona pokosio je velikoga lovca Oriona i zbog toga se, prema priči, danas nalaze na suprotnim stranama neba.

Taj zvjezdani niz smatrao se dijelom velikoga zmaja, u Kini, a udice poluboga Mauia na Havajima. Taj oblik udice ujedno čini i škorpionov rep.

Početkom lipnja, ako ste na sjevernoj polutci, škorpionov rep rano navečer mogao bi još biti ispod obzora. Izlazi tijekom prvih nekoliko sati nakon što padne mrak. Do kraja mjeseca, poslije zalaska Sunca, škorpionov rep bit će iznad obzora za većinu promatrača.

Ta jarka, crvena zvijezda u Škorpionu je Antares, crvena divovska zvijezda i jedna od najsjajnijih na nebu. Ona čini goruće škorpionovo srce. Stoga pogledajte prema jugu i neka vam Antares bude vodilja, koja će vam pomoći da pronađete zviježđe Škorpion. 

Naposljetku, ovoga mjeseca sjetit ćete se kako su još u prosincu Jupiter i Saturn bili nevjerojatno blizu na nebu. U razdoblju koje je prethodilo toj „velikoj konjunkciji“, Jupiter je vodio Saturn preko neba tijekom čitave 2020. E, pa, 6 mjeseci poslije, par se nastavlja razmicati, a Saturn je sada u vodstvu kada ta dva planeta izlaze i zalaze. Potražite ih na istoku iza ponoći ili pogledajte prema jugu u zoru.

A za još uzbuđenja s Jupiterom u lipnju, NASA-ina svemirska letjelica Juno osmoga će lipnja sljedeći put proletjeti iznad Jupitera, a ovoga će puta, 7. lipnja, nisko preletjeti i preko Ganimeda, ledenoga mjeseca veličine planeta. To je prvi od nekoliko Junovih planiranih preleta preko Jupiterovih mjeseca u sljedećih nekoliko godina, koji uključuju susrete s ledenom Europom i vulkanskom Iom!

A evo i Mjesečevih mijena za lipanj. 

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.