Saznajte što nas na noćnome nebu čeka u lipnju. Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀.

Prijepis:

Što nas čeka u lipnju? Planetni raskol, najbolji trenutak za promatranje poznatoga zvjezdanog skupa i zviježđe Lira.

Skup četiriju planeta u kojima smo zadnjih nekoliko mjeseci uživali gledajući ih golim okom na jutarnjem nebu, uključujući i nekoliko bliskih konjunkcija, počinje se raspadati. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, Saturn, Mars, Jupiter i Venera činit će se sve raširenijima po jutarnjemu nebu, toliko da će Venera i Saturn do rujna za većinu promatrača prestati biti vidljivi na jutarnjem nebu. 

U lipnju potražite ovu sve razmaknutiju planetnu precesiju i imajte na umu da će se ujutro 23. lipnja u to uključiti i Mjesec.  

Lipanj je izvrstan za promatranje jednog od najpoznatijih kuglastih zvjezdanih skupova – M13, poznatog i kao Herkulov skup. Kuglasti skupovi sferne su nakupine zvijezda čvrsto zbijenih u središtima. U sȃmome M13 nalazi se nekoliko stotina tisuća zvijezda.

Kuglasti skupovi usto su i izuzetno stari. Smatra se da su zvijezde u M13 stare otprilike 12 milijardi godina, što je blizu starosti samoga svemira. Zna se da naša galaksija, Mliječni put, ima otprilike 150 kuglastih skupova. Oni kruže izvan diska galaksije, putujući desetke tisuća svjetlosnih godina iznad i ispod njezinih spiralnih krakova i većine njezinih zvijezda.

Herkulov skup najbolje je promatrati teleskopom, a veći teleskopi omogućit će vam da vidite više zvijezda u tome skupu. No možete ih pronaći i dalekozorom, a tada će izgledati kao mutna točkica. 

Pronađite M13 u zviježđu Herkul, koje se u lipnju nalazi visoko na istoku prvih nekoliko sati nakon što padne mrak.

Najprije potražite sjajne zvijezde Vegu i Arktura.

Potom pronađite četiri zvijezde koje čine „središnji kamen“, a to je uzorak koji tvori središnji dio Herkula. 

M13 pronaći ćete otprilike na trećini puta između dviju zvijezda na zapadnoj odnosno glavnoj strani središnjega kamena. 

Stoga u lipnju pogledajte M13 – veliki kuglasti skup u Herkulu – i uhvatite se kako gledate u drevni skup zvijezda koji se uzdiže visoko iznad Mliječnoga puta.

Naposljetku u lipnju, kratak uvod u jedno od manjih zviježđa koje je dom jednoj od najsjajnijih zvijezda. 

To je zviježđe Lira.

Predstavlja liru ili harfu, na kojoj je u grčkoj mitologiji svirao glazbenik Orfej.

U arapskim kulturama, kao i u drevnome Egiptu i Indiji, u Liri su vidjeli orla.

A južnoameričke Inke vidjele su ljamu.

Pronađite Liru tražeći Vegu, najzapadniju od triju sjajnih zvijezda u ljetnome trokutu. 

Na sjevernoj polutci u lipnju ćete je pronaći na polovici istočnoga neba u prvih nekoliko sati nakon što padne mrak.

Vega je daleko najsjajnija zvijezda u Liri.

Ona je peta najsjajnija zvijezda na nebu i druga najsjajnija na sjevernoj polutci nakon Siriusa.

Dalekozor će vam pomoći da vidite ostale zvijezde u Liri, koje tvore svojevrsni paralelogram koji visi ispod nje.

Ponekad je se opisuje kao dijamantni prsten, a Vega je dijamant. 

I to nije jedini prsten u Liri. Ona je dom i poznatoj Prstenastoj maglici, u kojoj je jednoj zvijezdi otpuhana većina vanjskih slojeva, i za njom je ostala zvijezda poznata kao bijeli patuljak. 

Pa neka vas na lipanjskome nebu sjajna zvijezda Vega odvede do Lire, harfina zviježđa. A budete li u njoj vidjeli orla, dijamantni prsten ili ljamu, i to je potpuno prihvatljivo.

A evo i Mjesečevih mijena za lipanj.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.