Što nas čeka u listopadu? Žetveni i plavi Mjesec, Mars na nebu cijelu noć i putovanje izvan galaksije… I ovaj mjesec prenosimo NASA JPL-ov serijal «Što nas čeka». Uživajte u videu, a cijeli prijepis pročitajte u nastavku.

Prijepis

Što nas čeka u listopadu? Žetveni i plavi Mjesec, Mars na nebu cijelu noć i putovanje izvan galaksije…

Ovaj mjesec donosi nam ne jedan, nego dva puna Mjeseca: jedan na početku i jedan na kraju listopada. Puni mjesec 1. listopada naziva se žetvenim Mjesecom. To je naziv za puni Mjesec najbliži rujanskoj ravnodnevici (jednome od dva dana u godini kad su dan i noć jednako dugi). Žetveni Mjesec većinom je u rujnu, ali svakih nekoliko godina zađe u listopad. Naziv vuče podrijetlo kako iz običaja sjevernoameričkih urođenika tako i iz europskih običaja, očekivano povezanih s razdobljem žetve.

31. listopada uživat ćemo u drugome punom Mjesecu. Kada u istom mjesecu imamo dva puna Mjeseca, drugi se često naziva plavim Mjesecom. (Postoji još jedna, tradicionalnija definicija plavog Mjeseca, ali ova je najpoznatija.) Uzmite u obzir kako je listopad ove godine jedini mjesec u kojemu imamo dva puna Mjeseca!

Listopad je izvrstan mjesec za promatranje Marsa, jer je on sada vidljiv cijelu noć, a najvišu točku na nebu doseže oko ponoći. Ovo razdoblje odlične vidljivosti podudara se s pojavom poznatom pod imenom opozicija, do koje dolazi otprilike svake dvije godine, kada se Mars nalazi točno prekoputa Zemlje od Sunca. U otprilike isto doba Mars i Zemlja najviše se približe jedno drugo u svojim orbitama, što znači da je Crveni planet sada najsjajniji na nebu, pa ga nemojte propustiti.

Trenutačno su letjelice nekoliko zemalja na putu prema Marsu, uključujući NASA-inu misiju Mars 2020, koja bi na Mars trebala sletjeti u veljači.

I naposljetku, ovaj mjesec pruža vam izvrsnu priliku da pokušate uočiti galaksiju Andromeda. Andromeda je poznata i kao M31. To je spiralna galaksija, izgledom nalik na naš Mliječni put, ali malo veća. Obje sadržavaju stotine milijardi zvijezda i, mislimo, trilijune planeta. Cjeloviti oblik Mliječnoga puta ne možemo vidjeti jer se nalazimo u njemu, pa nam Andromeda ostavlja barem neki dojam o tome kako bi naša galaksija izgledala kad bismo je mogli vidjeti iz daljine.

Andromeda je slabo vidljiva i najbolje ju je promatrati teleskopom, ali možete je promatrati i dalekozorom, pa čak i mobitelom s dobrom kamerom, čak i iz područja u kojima postoji svjetlosno onečišćenje. A ispod vrlo mračnoga neba, jedva je vidljiva golim okom. Premda pomalo zahtjevno, ipak se isplati ugledati čitavu jednu galaksiju vlastitim očima!

Galaksiju Andromeda pronaći ćete tako da pogledate u smjeru sjeveroistoka kada se nebo sasvim zamrači. Pronađite bočno "w" koje čini prijestolje kraljice Kasiopeje. Desno od Kasiopeje nalazi se zviježđe Andromeda, koje uključuje niz jarkih zvijezda. Podižući pogled skrenite lijevo kod druge od tih jarkih zvijezda i dok se pogledom vraćate prema Kasiopeji, uočit ćete slabašan, mutan trag svjetla. To je galaksija Andromeda, udaljena 2 milijuna svjetlosnih godina. Ako uspijete, čestitam! Upravo ste prešli u drugu galaksiju.

A evo i Mjesečevih mijena za listopad.

Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion».

A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.