Što nas čeka u listopadu na noćnome nebu? Na rasporedu noćnoga neba su zvijezde u utrci za položaj zvijezde vodilje na polu i Međunarodna noć opažanja Mjeseca 16. listopada 2021. Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀

Prijepis

Što nas čeka u listopadu? Što ćete tražiti ovog mjeseca za izlaska i zalaska Sunca, te dvije sjajne zvijezde koje se bore za položaj zvijezde vodilje na polu.

10. listopada potražite pet dana star Mjesečev srp, koji će se pridružiti Veneri i sjajnoga, narančastog Antaresa na jugozapadu poslije zalaska Sunca. Zatim promatrajte kako se Venera približava Antaresu, u pripremi za blisku konjunkciju 15. i 16., kada će biti udaljeni samo stupanj i pol.

U posljednjemu tjednu listopada, Merkur će kratko biti vidljiv ranoraniocima. Potražite ga otprilike 10 stupnjeva iznad istočnog obzora odnosno otprilike širinu šake kad ispružite ruku, otprilike 30 do 45 minuta prije svitanja.

Zatim, 30. listopada, posljednjih nekoliko sati prije zore, potražite jarki, 24 dana star Mjesečev srp, koji će se pridružiti sjajnoj plavobijeloj zvijezdi Regul.

Cijeloga mjeseca rano navečer gledajte visoko iznad sebe kako biste uočili dvije sjajne zvijezde, koje se kroz tisuće godina izmjenjuju s Polarisom u ulozi Sjevernjače. Te zvijezde zovu se Vega i Deneb. Obje te zvijezde dio su ljetnoga trokuta, a preostalog člana te trojke, Altaira, upoznali smo u prošlomjesečnom videu. Kako biste pronašli Vegu i Deneba, nekoliko sati nakon što se smrači zagledajte se visoko iznad sebe.

Vega je plavkastobijela zvijezda, te se, kao i Altair, brzo vrti, napravivši puni krug svakih 12 i pol sati, u usporedbi sa Sunčevom 27-dnevnom rotacijom. NASA-in svemirski teleskop Spitzer otkrio je da se oko Vege nalazi disk sastavljen od otpada, koji bio mogao biti sličan nekim područjima u našemu Sunčevu sustavu.

Deneb je plavobijela zvijezda superdiv, koja fuzijom velikom brzinom pretvara vodik u helij.

Uz svu tu silinu, zabava neće još dugo trajati. Deneba kroz nekoliko milijuna godina vjerojatno čeka eksplozivan kraj u obliku supernove. Deneb je mnogo udaljeniji od većine sjajnih zvijezda na našemu noćnom nebu. To znači da je izrazito sjajan, kad toliko jarko sjaji iz tako velike daljine. Budući da je tako sjajan, on je jedna od najudaljenijih zvijezda, koje se vide golim okom.

Te zvijezde okreću se oko sjevernoga nebeskog pola, a u ovo doba godine spuštaju se prema zapadnome obzoru prije nego što zađu pred zoru. I Vega i Deneb dio su posebne skupine zvijezda, koje se izmjenjuju u ulozi zvijezde vodilje na sjeveru, dok se Zemljina os njiše ukrug kroz 26 000 godina. Zasad čast da se naziva Sjevernjačom pripada Polarisu, još barem nekoliko stotina godina.

I na kraju, 16. listopada međunarodna je Noć promatranja Mjeseca, kad su svi pozvani da nauče ponešto o znanosti vezanoj uz Mjesec i istraživanju toga satelita. Posjetite poveznicu na ekranu i saznajte kako možete sudjelovati.

A evo i mjesečevih mijena za listopad.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.