I ovaj mjesec prenosimo NASA JPL-ov serijal «Što nas čeka». Uživajte u videu, a cijeli prijepis pročitajte u nastavku.

 

Prijepis:

Što nas čeka u listopadu? Noć u kojoj će čitav svijet promatrati Mjesec i lov na ledene divove!

Međunarodna noć promatranja Mjeseca stiže nam 5. listopada. To je godišnja proslava promatranja i istraživanja Mjeseca. U mnogim dijelovima svijeta bit će organizirani brojni događaji, dakle možda i neki blizu vas. No sve što zapravo trebate učiniti da biste sudjelovali jest izići van i pogledati u nebo.

Ovaj događaj tempiran je tako da se poklapa s prvom četvrtinom Mjeseca. To nam omogućuje izvrsno promatranje po Mjesečevoj sumračnici – liniji koja dijeli noć od dana. Već i s malim dalekozorom vidjet ćete divne pojedinosti kada planine i krateri budu osvijetljeni. Saznajte više i potražite organizirane događaje u vašoj blizini na moon.nasa.gov/observe.

U listopadu je pravi trenutak da pokušate uhvatiti jednoga ledenog diva. Nisu to mitska stvorenja, nego planeti, najudaljeniji od svih glavnih planeta našega Sunčeva sustava, Uran i Neptun.

Četiri divovska planeta u našemu Sunčevu sustavu nisu jednaka. Plinoviti divovi, Jupiter i Saturn, mnogo su veći i masivniji, dok su ledeni divovi dobili taj naziv zato što sadržavaju mnogo više materijala od kojih tipično nastaje led u ledenim dubinama vanjskoga Sunčeva sustava.

U listopadu će i Uran i Neptun biti dobro postavljeni na kasnonoćnome nebu. Zapravo, iste večeri moći ćete vidjeti sva četiri divovska planeta, i to ako poslije zalaska Sunca na zapadu potražite Jupiter i Saturn te se vratite nekoliko sati poslije kako biste uočili Uran i Neptun. (Zamislite to kao vlastitu „misiju Voyager“. NASA-in Voyager 2 edina je svemirska letjelica do danas koja je posjetila ledene divove, premda se znanstvenici silno žele vratiti i detaljnije ih proučiti.)

Za razliku od Jupitera i Saturna, ledeni divovi prilično se slabo vide, pa ih je najbolje opažati teleskopom, a iz osobnoga iskustva mogu reći da ih je mnogo lakše pronaći ako imate nosačkojim upravlja računalo koje umjesto vas automatski usmjerava teleskop. Ako nemate pristup takvome nosaču, pronađite organizirani događaj u vašoj blizini preko Mreže noćnoga neba na nightsky.jpl.nasa.gov. U protivnom, aplikacije za promatranje neba mogu vam pomoći da preko zvijezda dođete do ta dva nevjerojatno udaljena planeta.

Uzmite u obzir da će, zbog toga što su tako udaljeni, oba planeta izgledati tek kao točkice svjetla. No sa skromnim teleskopom, Uran ćete vidjeti kao sićušni disk. Nitko vam neće zamjeriti ako zamijenite Neptuna za zvijezdu, jednako je velik kao Uran, ali mnogo udaljeniji pa se slabije vidi.

Ledene divove teško je pronaći, ali vrijedi truda kako biste mogli reći da ste ih vidjeli vlastitim očima.

A evo i Mjesečevih mijena za listopad. 

Sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama naći ćete na www.nasa.gov.Ja sam Preston Dyches iz

NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion»,a ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.