Saznajte što nas čeka u ožujku na noćnome nebu! Uživajte u još jednom izdanju NASA-ina serijala "Što nas čeka" s hrvatskim titlovima!

Prijepis

Što nas čeka u ožujku? 

Mars i prijatelji navečer i povratak svijetloga planetnog para...

Oko prvoga tjedna ožujka Mars ćete zateći u blizini zvjezdanoga skupa Vlašići visoko na zapadu u satima nakon zalaska Sunca.

NASA-in Perseverance uspješno je sletio na Mars 18. veljače! Osim ovoga najnovijeg istraživača površine Marsa, besposadne letjelice dviju drugih zemalja u veljači su stigle u orbitu oko Crvenog planeta, zbog čega je 2021. uistinu međunarodna godina za istraživanje Marsa.

Možete uočiti i par drugih crvenkastih tijela u liniji s Marsom, a to su zvijezde Aldebaran, koja je bijesno oko bika u zviježđu Bika, i Betelgez, Orionovo rame. Kad smo već kod Betelgeza, astronomi koji se koriste NASA-inim teleskopom Hubble i drugim zvjezdarnicama otkrili su zašto se sjaj te zvijezde prošle godine smanjio: uzrok je vjerojatno bio oblak prašine koji je ostarjeli crveni div izbacio iz sebe. Premda znanstvenici misle da je zvijezda u svojoj jezgri počela izgarati helij umjesto vodika, ne čini im se vjerojatnim da bi u skorije doba eksplodirala u supernovu.

Nadamo se da ste uspjeli uhvatiti Jupiter i Saturn kada su se u prosincu izuzetno približili jedan drugome u velikoj konjunkciji. Nedugo nakon toga, dva planeta napustila su večernje nebo prolazeći iza Sunca gledano sa Zemlje. E, pa, par se sada vratio, ovoga puta kao jutarnji planeti. U drugoj polovici ožujka Jupiter i Saturn ponovno se pojavljuju kao svijetli par na nebu pred zoru. Neće biti tako blizu jedan drugome kao u prosincu, ali i dalje ih je užitak promatrati. Stoga, ako ustajete rano, iziđite iz kuće s toplim napitkom u ruci ako želite provesti neko vrijeme s najvećim planetima u našemu Sunčevu sustavu. 

A evo i Mjesečevih mijena za ožujak. Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.