Što nas čeka u ožujku? Upoznajte jutarnje planete, najbliži skup zvijezda i neke pronađi-sam egzoplanete … Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀.

Pretplatite se na Youtube kanal Astroučionice i budite obaviješteni o novom sadržaju 🙂

Prijepis

Saturn se ovoga mjeseca pridružio Veneri i Marsu na jutarnjemu nebu. Od otprilike 18. ili 19. ožujka, ranoranioci će imati priliku primijetiti kako se Saturn svakoga dana postojano giba prema Marsu i Veneri, kako bi stvorili trojac nisko na istoku prije izlaska Sunca. Mjesečev srp pridružuje se 27. i 28. ožujka. Saturn i Mars na putu su prema svojemu vrlo bliskom susretu početkom travnja. (Više o tome u videu za sljedeći mjesec.) 

U ožujskim večerima pogledajte visoko na jugozapad i uočit ćete zviježđe Bika u obliku slova Y. A u središtu Bika, tvoreći njegovo lice, nalazi se skupina zvijezda poznata kao skup zvijezda Hijade. To je najbliži otvoreni skup zvijezda u našemu Sunčevu sustavu, koji sadržava stotine zvijezda.

Otvoreni skup skupina je zvijezda koje se nalaze blizu jedna drugoj u svemiru i slabašno su povezane međusobnom gravitacijom. To su zvijezde koje su zajedno nastale otprilike u isto vrijeme, iz istoga oblaka prašine i plina. S vremenom otpuhnu te zaostale tvari maglice i odvoje se. Zbog toga se i njihove otvorene odnosno difuzne strukture nazivaju "otvorenim" skupovima. I naše je Sunce nastalo u jednome takvom skupu, pa nam proučavanje tih struktura pomaže razumjeti kako nastaju i kako se razvijaju zvijezde.

Još jedan poznati otvoreni skup su Vlašići, a i oni se nalaze u Biku. Hijade i Vlašići zapravo su otprilike jednako veliki, promjera oko 15 svjetlosnih godina. No Vlašići su otprilike 3 puta udaljeniji, pa se čine zbijenijima.

Ne treba vam teleskop da biste pronašli Hijade. Potražite ovu skupinu zvijezda u obliku slova V u Biku. Neka vas zvijezde Orionova pojasa usmjere do jarkonarančastoga Aldebarana. (Aldebaran zapravo nije dio toga skupa zvijezda. Nalazi se na pola puta do Hijada i samo je igrom slučaja vidljiv u prvome planu.)

Stoga potražite Hijade u ožujku i golim ćete okom vidjeti pregršt zvijezda, a dalekozorom više od stotinu. 

Na ožujskome nebu nalazi se nekoliko jarkih zvijezda koje je lako pronaći, a za koje se zna da imaju vlastite planete koji kruže oko njih. Sami pronađite ta udaljena "sunca" i znat ćete da gledate ravno u drugi planetni sustav.

Prvi je Epsilon Tauri, desno oko bika u zviježđu Bika. Oko te narančaste patuljaste zvijezde kruži divovski plinoviti planet, otprilike 8 puta veći od mase Jupitera. Sljedeći je 7 Canis Majoris. To je zvijezda u srcu zviježđa Psa, u kojemu se nalazi jarki Sirius. Poznato je da ova zvijezda ima dva planeta: plinovitoga diva gotovo dvostruko većeg od Jupitera i još jedan planet, tek nešto manji od Jupitera. Zatim dolazimo do Tau Geminoruma, zvijezde u srcu Kastora, sjevernijega od dvoje blizanaca u Blizancima. U orbiti Tau Geminoruma, tek nešto većoj od Zemljine, nalazi se golem divovski plinoviti planet 20 puta veći od Jupitera. 

I naposljetku, skrećući prema sjeveru, nalazi se Beta Ursae Minoris, najsjajnija zvijezda u spremniku Malih kola. Ta zvijezda u svojoj orbiti ima planet mase 6 Jupitera.

Znanstvenici očekuju da većina zvijezda ima obitelj planeta koji kruže oko njih, jer je stvaranje planeta prirodni dio stvaranja zvijezda. A sada ih znate i sami pronaći, bez teleskopa.

A evo i Mjesečevih mijena za ožujak.  

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.