Što nas čeka u prosincu? Pljusak meteora, nevjerojatno blizak susret Jupitera i Saturna i zimski suncostaj. Uživajte u još jednom izdanju NASA-ina serijala «Što nas čeka» s hrvatskim titlovima 🙂

Prijepis

Što nas čeka u prosincu? Pljusak meteora, nevjerojatno blizak susret Jupitera i Saturna i zimski suncostaj.

Prosinac donosi jedan od najpouzdanijih godišnjih meteorskih pljuskova i jedan od najboljih u 2020. godini: Geminide. Taj pljusak bit će aktivan od 4. do 17. prosinca, dok će se Zemlja probijati kroz trag prašnjavih ostataka zaostalih na putanji asteroida 3200 Phaethon, koji je zapravo možda sagorjeli komet.

Geminidi gotovo svake godine stvaraju velik broj meteora, ali ove godine bit će još bolji jer će se vrhunac pljuska poklopiti s gotovo mladim Mjesecom. Zbog toga će nebo biti mračnije, a mjesečina neće umanjivati sjaj slabije vidljivih meteora. Geminidi će vrhunac doživjeti u noći s 13. na 14. prosinca, a neka meteorska aktivnost bit će vidljiva u danima koji prethode i slijede. Uvjeti za promatranje bit će dobri cijele noći na sjevernoj polutci, a vrhunac aktivnosti bit će oko 2 ujutro po lokalnome vremenu, a za promatrače na južnoj polutci najbolji uvjeti bit će poslije ponoći.

Kako biste najviše mogli uživati u pogledu, pronađite sigurnu lokaciju daleko od jarkih gradskih svjetala, lezite na leđa s nogama prema jugu i pogledajte u nebo. Meteori se mogu pojaviti na bilo kojemu dijelu neba, premda će se činiti da se šire iz ishodišta koje je blizu zviježđa Blizanci. Želimo vam čisto nebo kako biste uhvatili poneku zvijezdu padalicu.

Jupiter i Saturn čitave godine putuju zajedno nebom, ali ovoga mjeseca pripremite se na pravu predstavu. Tijekom prva tri tjedna u prosincu, svake večeri gledajte kako se ta dva planeta sve više i više približavaju jedan drugom, najbliže što su bili u zadnjih dvadeset godina. Potražite ih nisko na jugozapadu sat nakon zalaska Sunca. A 21. prosinca, činit će se da su ta dva divovska planeta međusobno udaljena tek desetinu stupnja – to je otprilike kao debljina kovanice od 2 kuna kada je držite u ispruženoj ruci! To znači da će ta dva planeta i njihovi mjeseci biti vidljivi u istome vidnom polju kroz dalekozor ili mali teleskop. Zapravo, Saturn će se činiti toliko blizu Jupiteru kao i neki njegovi mjeseci.

Taj događaj naziva se velikom konjunkcijom. U ovome stoljeću oni se događaju svakih dvadeset godina kada se putanje Zemlje, Jupitera i Saturna povremeno poslože u nizu pa se ta dva planeta čine bližima jedan drugom na našemu noćnom nebu. No svejedno je ovo „najveća“ velika konjunkcija između Jupitera i Saturna za sljedećih 60 godina, jer se ta dva planeta neće naći tako blizu na nebu do 2080 godine.

21. je i datum na koji pada prosinački suncostaj, koji je zimski suncostaj na sjevernoj, a ljetni na južnoj polutci. Za prosinačkog suncostaja, Sunce doseže najjužniji položaj na nebu, gdje god se nalazili na Zemlji.

Na sjevernoj polutci, Sunce će toga dana putovati najnižim, najkraćim putem na nebu. Zbog toga na sjeveru zimski suncostaj donosi najkraći dan u godini što se tiče sunčanih sati.

Do toga da Sunce mijenja visinu na nebu tijekom godine dolazi zbog Zemljina nagiba dok kruži oko naše zvijezde. Zbog tog nagiba svaka polutka dobiva više odnosno manje svjetlosti ovisno o tome u kojemu je godišnjem dobu.

A evo i Mjesečevih mijena za prosinac.

Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion». A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.