Što nas čeka u prosincu na noćnome nebu? Najzanimljiviji događaji u ranim večernjim satima, prilika da uočite komet i godišnji meteori Geminidi. Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀

Prijepis

Što nas čeka u prosincu? 

Najzanimljiviji događaji u ranim večernjim satima, prilika da uočite komet i godišnji meteori Geminidi.

Od 6. do 10. prosinca gledajte prema zapadu nakon zalaska Sunca, u potrazi za Mjesecom koji redom posjećuje Veneru, Saturn i Jupiter. 

Mjesečev srp popunjava se dok se svake večeri kroz tjedan dana podiže sve više na nebu. No uživajte u pogledu na blistavu Veneru kao "večernju zvijezdu" dok još možete. Tijekom prosinca, naš susjedni planet prekriven oblakom past će sve bliže obzoru, a za većinu nas nestat će do Nove godine. Ponovo će se pojaviti krajem siječnja kao jutarnji planet koji prethodi izlasku Sunca, a na večernje nebo neće se vratiti do prosinca sljedeće godine.

Zatim slijedi novootkriveni komet na putu u unutarnji Sunčev sustav, koji bi možda vrijedilo pokušati pronaći na nebu. Poznat je kao komet Leonard, a najbliže Zemlji bit će 12. prosinca, samo nekoliko tjedana prije nego što će se naći na točki najbližoj Suncu. Komete je izuzetno teško predvidjeti u smislu sjaja i vidljivosti. Predviđa se da se, na vrhuncu svjetlosti, komet Leonard vjerojatno neće moći vidjeti bez dalekozora. Postoji mogućnost da bude dovoljno sjajan da se vidi golim okom, ali s kometima se zaista nikad ne zna. U prvih nekoliko tjedana prosinca, komet Leonard bit će vidljiv na istoku prije izlaska Sunca, prolazeći između Arktura i ručke Velikih kola. Približava se obzoru otprilike u vrijeme kada će se naći najbliže Zemlji, što znači da će vjerojatno biti sjajniji, ali će ga biti teže promatrati. Zatim, poslije otprilike 14. prosinca, postaje večernje nebesko tijelo samo nakratko nakon zalaska Sunca, dok ponovo započinje dug put od Sunca, postupno gubeći sjaj.

I na kraju, meteori Geminidi svake su godine vrhunac zanimljivosti na prosinačkome nebu. Ovogodišnji pljusak meteora vrhunac će doseći u noći s 13. na 14. prosinca. Osim o vremenskim uvjetima, to hoće li se pljusak meteora dobro vidjeti obično ovisi o tome u kojoj je Mjesec fazi. Ove godine, Mjesec će doseći gotovo 80 % vidljivosti na vrhuncu Geminida, što nije baš idealno. Međutim, taj jarki Mjesec zaći će otprilike oko 2 sata ujutro gdje god se nalazili, ostavljajući vam tako nekoliko sati za promatranje meteora prije zore.

Činit će se kao da se meteori šire iz zviježđa Blizanci, koje ćete uočiti visoko na zapadu. I dok je većina godišnjih pljuskova meteora uzrokovana prolaskom Zemlje kroz tragove čestica kometa veličine prašine, Geminidi su jedan od onih rijetkih pljuskova meteora uzrokovanih krhotinama nekoga asteroida koji prolazi Zemljinom putanjom. U ovom slučaju, taj asteroid je Phaethon. 

Nedavno su NASA-ini znanstvenici podijelili otkrića koja ukazuju na to da bi razlika između asteroida i kometa mogla biti manje jasna nego što smo dosad mislili, s tim da „pjenušavi“ natrij na Phaethonu ima istu ulogu kao isparavajući led na kometima. 

I bez obzira na to hoćete li uspjeti ugledati komet Leonard ili meteore s asteroida Phaethon, oboje su podsjetnici na duboke veze između Zemlje i ostatka Sunčeva sustava koje otkrivamo jer gledamo gore i istražujemo.

A evo i Mjesečevih mijena u prosincu. 

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.