I ovaj mjesec prenosimo vam TV program noćnog neba prema NASA JPL-ovom serijalu «Što nas čeka», s hrvatskim titlovima. A u rujnu nas na noćnome nebu čekaju Mjesec s Marsom i Venerom, i jedna zvijezda s planetom … koji to ipak nije bio.

Prijepis

Mjesec s Marsom i Venerom, i jedna zvijezda s planetom … koji to nije bio.

6. rujna, na nebu pred zoru uočit ćete Mjesec izuzetno blizu Marsa. Istina, bili su još bliže 9. kolovoza, ali i ovoga je mjeseca to zaista divan prizor. Ako ste budni tako rano i možete izići iz kuće kako biste bacili oko na nebo, ta dva planeta bit će udaljena samo nekoliko stupnjeva, što znači da će se kroz većinu dvogleda naći u istome vidnome polju.

13. i 14. rujna pogledajte prema istoku prije zore, i vidjet ćete kako će tanašni Mjesečev srp kliznuti pokraj blistave Venere.

13. rujna zateći ćete Mjesec obješen iznad Venere, a otprilike 20 posto njegove površine bit će osvijetljeno. Do sljedećega jutra, Mjesec će se premjestiti ovamo, slijeva u odnosu na Veneru, i bit će vidljivo samo otprilike 10 posto njegove površine obasjane Suncem.

Mi koji živimo blizu gradova, u rujnu ćemo, gledajući prema jugu, vidjeti samo jednu relativno sjajnu zvijezdu. Njezino je ime Fomalhaut, a njezina priča prilično zanimljiva. Zvijezda je udaljena otprilike 25 svjetlosnih godina od nas, što znači da nam je relativno blizu. Osim toga je i relativno mlada, tek joj je nekoliko stotina milijuna godina i još je okružena diskom otpadnih tvari, što je uobičajeno za zvijezde kada se nalaze u fazi stvaranja planeta.

Već smo otkrili tisuće egzoplaneta (planeta izvan našega Sunčeva sustava), ali činilo se da je Fomalhaut prva zvijezda kojoj je otkriven planet izravnim snimanjem teleskopom (i to svemirskim teleskopom Hubble). Astronomi su to otkriće objavili 2008. godine. Znači, Fomalhaut dobio je svoj planet! No ovdje priča postaje zanimljiva, jer taj je „planet“ imao čudnu orbitu, nije zračio višak topline kao što bi to mladi planet trebao, i u godinama koje su slijedile postajao je sve slabije vidljiv, da bi 2014. nestao.

U travnju 2020., jedan drugi tim astronoma koji se služio Hubbleovim teleskopom, objavio je svoje otkriće da Fomalhautov „planet“ ipak nije bio planet. Zapravo, njihovo istraživanje pokazalo je da je ono što je Hubble otkrio vjerojatno divovski oblak otpada, koji se širio svemirom, a nastao je od silovita sudara dvaju malih tijela, koja su se sastojala od prašine i leda, sličnih svjetovima koje bismo mogli pronaći u našemu Kuiperovu pojasu.

Znanstvenici su izračunali da se takvi sudari događaju oko Fomalhauta tek svakih nekoliko stotina tisuća godina, što znači da je Hubble samo „gledao“ u pravom trenutku, nedugo nakon što je došlo do sudara. Dakle, možda smo izgubili planet, ali dobili smo odličan uvid u to kako planetni sustavi nastaju i razvijaju se.

Fomalhauta ćete vidjeti nisko na jugu nekoliko sati nakon zalaska Sunca, lijevo od blještava para Saturna i Jupitera. Budući da je sjajan i da se nalazi nisko na nebu, katkad se čini da treperi od atmosferskih turbulencija. Neki promatrači neba zbog toga bi se mogli zapitati u što to gledaju. Sada znate: to je Fomalhaut, obližnja zvijezda, u čijemu smo susjedstvu, čini se, svjedočili zapanjujućemu sudaru dvaju planeta.

A evo i Mjesečevih mijena za rujan.

Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion».

A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.