Donosimo još jednu epizodu NASA-ina mjesečnog video serijala Što nas čeka? s prijevodom na hrvatski, koji vam može koristiti kada bude trebalo odlučiti kamo usmjeriti pogled u rujansko nebo.
Jedna od zanimljivosti i dalje je Mjesec, a ako još niste preuzeli e-knjigu o Mjesecu na dar, požurite! 🙂 .

Prijepis

Što nas čeka u rujnu? Pratit ćemo Mjesečev srp, rujansku ravnodnevicu i, čekaj malo, kamo li je Mars nestao?

Upravo smo u razdoblju koje će trajati nekoliko mjeseci, a u kojemu nas mladi Mjesec uvijek čeka pred kraj mjeseca. To znači da u sumrak prvih nekoliko dana svakog mjeseca možemo uživati u prekrasnome smanjujućem izbočenom Mjesecu, a pred zoru pred kraj svakog mjeseca u jednako tako lijepom rastućem izbočenom Mjesecu.

Od 1. do 4. rujna zagledajte se nisko prema zapadu otprilike pola sata poslije zalaska Sunca kako biste uživali u Mjesečevu srpu, koji će iz noći u noć biti nešto više na nebu. Do 5. rujna polumjesec će završiti ovdje, samo nekoliko stupnjeva desno od Jupitera.

Na kraju mjeseca,od 23. do 27. rujna, zagledajte se prema istoku pola sata prije zore i potražite sve tanji srp, koji će iz dana u dan biti sve niže na nebu.

Dok tako promatrate Mjesec, sjetite se da su mnogo tisuća godina ciklusi Mjeseca i Sunca bili osnova ljudskog mjerenja vremena. Mnoge tradicionalne kulture i danas se oslanjaju na te cikluse prilikom obilježavanja posebnih događaja.

Prije nekoliko mjeseci činilo se kako nam je Crveni planet – Mars, stalni pratilac na večernjemu nebu. No kako su   se ovoga ljeta Mars i Zemlja pomicali u svojim putanjama, Mars je odlutao bliže Suncu i njegovu sjaju, naposljetku potpuno nestavši s našega neba u srpnju. (Jeste li primijetili?)

Gledano sa Zemlje, u kolovozu i početkom rujna ove godine Mars je većim dijelom iza Sunca. To utječe na svemirske letjelice na Marsu, primjerice NASA-in sletač Insight i vozilo Curiosity.

Ta pojava, koja se naziva Sunčevom konjunkcijom, događa se otprilike svake dvije godine. U tom razdoblju kontrolori misija na Zemlji prestaju slati naredbe našim svemirskim letjelicama kako bi izbjegli moguću radiointerferenciju od Sunca. Nekoliko tjedana poslije, kad se Mars odmakne od Sunca gledano sa Zemlje, uobičajena komunikacija može se nastaviti.

Za one od nas koji jedva čekaju ponovo vlastitim očima promatrati Mars, na naše će se nebo vratiti početkom studenoga. Potražite ga pred zoru.

23. rujna čeka nas ravnodnevica, kad su dan i noć jednako dugi. Taj dan označuje početak jeseni na sjevernoj polutci. I premda to znači da je vrijeme da se pozdravimo s dugim, ljetnim danima, za one koji gledaju u zvijezde prednost su dulje noći odnosno više vremena za gledanje u nebo!

A evo i Mjesečevih mijena za rujan.

Sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama naći ćete na www.nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion», a ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.