Tek smo kročili u 2020. godinu, a već nas čeka prvi meteorski pljusak! Što nas još očekuje na nebeskome svodu u siječnju pogledajute u videu NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», a cijeli prijepis naći ćete u nastavku.

Prijepis:

Što nas čeka u siječnju? Jutarnji meteori, susret Marsa i njegova „suparnika“ i još jedan Mjesečev posjet Veneri.

Rano jutro 4. siječnja donosi vrhunac Kvadrantida. Ovaj godišnji meteorski pljusak može biti jedan od izraženijih godišnjih pljuskova, premda ima mnogo kraći vrhunac od ostalih meteorskih pljuskova – samo nekoliko sati, a ne dan ili dva.

Vidljivost meteorskih pljuskova iz godine u godinu umnogome ovisi o tome nalazi li se u to doba na nebu jarki Mjesec ili ne. Ove godine, Mjesec će zaći ubrzo nakon ponoći po lokalnom vremenu, što znači da bi uvjeti za promatranje trebali biti dobri, pod uvjetom da nebo iznad vas nije zastrto zimskim oblacima.

Okrenite se prema sjeveroistoku između ponoći i zore kako biste vidjeli i do dvadeset pet meteora po satu, ako je nebo iznad vas tamno. (A što dalje odete od gradskih svjetala, to će tamnije ono biti.) Dakle, kako biste vidjeli maksimalan broj meteora , toplo se odjenite i dajte svojim očima malo vremena da se naviknu na mrak. To znači i da trebate prestati gledati u mobitel.

U siječnju Mars izlazi prije zore, zajedno sa svojim „suparnikom“, crvenom divovskom zvijezdom Antares. Ime te zvijezde u prijevodu sa starogrčkog znači „onaj koji je poput Aresa (Marsa)“, a gledan golim okom, Antares sliči Crvenom planetu, kako bojom tako i sjajem.

No zapravo je Antares mnogo, mnogo veći od Marsa. Zapravo, mnogo je veći od Marsove orbite. Antares je otprilike 10 000 puta sjajniji od Sunca, ali je i 16 milijuna puta udaljeniji od nas nego Mars pa ga, baš kao i sve zvijezde, premda je izrazito sjajan, vidimo tek kao sićušnu, treperavu svjetleću točkicu na noćnome nebu.

Ovaj par vidjet ćete nisko na jugoistoku, svakoga jutra otprilike prije izlaska Sunca. Pred početak siječnja Mars se vidi iznad Antaresa. Kako dani budu odmicali, tako će se i Mars pomicati sve niže i istočnije od Antaresa. 20. siječnja pridružit će im se tanki Mjesečev srp, i to bi trebalo biti jedno vrlo lijepo okupljanje.

S ulaskom u 2020., NASA se raduje lansiranju robotskog vozila koje bi, u sklopu misije Mars 2020, trebalo poletjeti prema Marsu u srpnju i tražiti tragove drevnoga života u fosiliziranome riječnom ušću na Crvenom planetu.

Zaokružujući ovaj mjesec, Mjesečev srp i Venera ponovo će se susresti i biti prekrasan prizor krajem siječnja, istog datuma kao i u prosincu. 28. siječnja, uočit ćete ih na jugozapadu otprilike sat vremena nakon zalaska Sunca, pa svakako otiđite van i pogledajte u nebo.

A evo i Mjesečevih mijena za siječanj.

Sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama naći ćete na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz

NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion»,a ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.