Što nas čeka u siječnju na noćnome nebu? Doći ćemo najbliže Suncu, a moći ćemo baciti pogled i na Uran i Merkur. Saznajte više u novome videu NASA/JPL-ova serijala "Što nas čeka", s hrvatskim titlovima, a prijepis vas čeka u nastavku.

PRIJEPIS

Što nas čeka u siječnju? Približavanje Suncu, jednostavno uočavanje vanjskih planeta i prilika da uhvatimo Merkur, koji se brzo giba.

Nova godina počinje time da je Zemlja 2. siječnja na najbližoj točki u svojoj orbiti oko Sunca, a ta točka naziva se perihel. Možda ste u školi učili da Zemlja kruži na određenoj udaljenosti od Sunca i da joj je putanja gotovo kružna. Prosječna udaljenost od Zemlje do Sunca naziva se astronomskom jedinicom, ali kako naša orbita nije savršen krug, to znači da smo katkad malo bliže Suncu, a katkad malo dalje.

Zapravo, naša udaljenost od Sunca tijekom godine se mijenja za oko 4,8 milijuna kilometara. To je gotovo 13 puta udaljenost od Zemlje do Mjeseca.

Kad bude u perihelu, Zemlja će biti otprilike 147 milijuna kilometara udaljena od Sunca. A kad smo najudaljeniji od njega, to nazivamo afelom. Ove godine to će se dogoditi 5. srpnja, kada ćemo biti otprilike 152 milijuna kilometara udaljeni od Sunca.

Ako imate pristup dalekozoru ili teleskopu, možda ćete ih poželjeti izvaditi 20. siječnja, jer će vam to pružiti dobru priliku da pogledate planet Uran. Taj udaljeni, vanjski planet previše je slabo vidljiv da bi ga se moglo uočiti golim okom, i bilo bi ga teško pronaći na nebu bez motoriziranoga teleskopa. No 20. siječnja Uran će se naći točno između Mjeseca i Marsa. Te večeri, pronađite Mjesečev srp i crveni planet nekoliko sati nakon što padne mrak. Od Marsa pogledajte prema gore, prema Mjesecu, i trebali biste uočiti Uranov slabo vidljiv, plavičasti disk.

Kao i Neptun, i Uran je dosad posjetila samo jedna svemirska letjelica, NASA-in Voyager 2, prije više od 30 godina. A kako su novija teleskopska promatranja otkrila aktivnu atmosferu ispod njegova maglovita, plavog eksterijera, znanstvenici s nestrpljenjem iščekuju da se jednoga dana vrate i bolje ga prouče.

Posljednja dva tjedna siječnja nude priliku da na trenutak uhvatite Merkur, koji se brzo giba. Počevši od sredine mjeseca, Suncu najbliži planet potražite odmah nakon zalaska Sunca. Trebat će vam neometani pogled prema zapadu, jer će se Merkur pojaviti samo nekoliko stupnjeva iznad obzora (otprilike širine ispružene šake).

Ovaj mali planet kruži mnogo bliže Suncu nego Zemlja, što znači da i mnogo brže zaokruži oko njega: da bi dovršio jednu „godinu“ treba mu otprilike četiri puta manje vremena nego Zemlji. I zato nam se otprilike svaka tri mjeseca ukaže prilika da Merkur vidimo na nebu, dok nam se čini da juri od jedne strane Sunca do druge. No iz naše perspektive Merkur se nikada previše ne udaljava od Sunca pa zato taj mali planet vidimo netom prije ili poslije izlaska odnosno zalaska Sunca.

Merkur je zadnji put posjetila NASA-ina svemirska letjelica Messenger, koja je svoju misiju završila 2015., a novog posjetitelja u orbiti očekuje 2025., kad će onamo stići zajednička europska i japanska misija BepiColombo.

A evo i Mjesečevih mijena za siječanj.

Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion». A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.