Evo što nas čeka u srpnju na noćnome nebu: mjeseci uz divovske planete, Mars i pogled na njegovo noćno nebo. I ovaj mjesec prenosimo vam TV program noćnog neba prema NASA JPL-ovom serijalu «Što nas čeka», s hrvatskim titlovima.

Prijepis:

Što nas čeka u srpnju? Što kažete na poneki mjesec uz one divovske planete? Mars poslije ponoći. I jesu li Marsove zvijezde iste kao naše?

U prvome tjednu srpnja, kasno u noć uživajte u Jupiteru, Saturnu i Mjesecu. Taj trolist izlazi nekoliko sati nakon zalaska Sunca i dobro je vidljiv između otprilike 22 i 2 sata. Najbliže će se naći jedni drugima za vikend 4. – 5. srpnja.

I dok se divite tomu nebeskome slavlju, sjetite se da ne gledate samo jedan mjesec, nego više od stotinu njih. U ovom trenutku znamo da Jupiter i Saturn zajedno imaju 161 mjesec. Jupiterova četiri najveća mjeseca vide se običnim dalekozorom, a najmanje jedan Saturnov mjesec običnim teleskopom. Izbliza, ti mjeseci bogato su različiti svjetovi svaki za sebe: s ledom prekrivenim oceanima, vulkanima, dubokim ponorima i jedan s atmosferom i morima tekućih ugljikovodika.

NASA-ina misija na Mars 2020 trebala bi biti lansirana ovoga ljeta, kada bi se na Crveni planet trebali poslati robot Perseverance (hrv. ustrajnost) i prvi put u povijesti helikopter. Stoga, ako ste obožavatelj istraživanja na Marsu, ovaj mjesec bit će izvrsna prilika da ga sami uočite.

U srpnju Mars izlazi malo prije ponoći i vidljiv je do zore. Sada izlazi ranije nego prije nekoliko mjeseci, što više olakšava onima koji su noćne ptice, nego onima koji su ranoranioci. Samo pogledajte obzor nisko na istoku nakon ponoći i potražite relativno sjajno tijelo karakteristične crvenkaste nijanse. A za dodatnu poslasticu, bacite oko na nebo 11. i uočit ćete Mjesec vrlo blizu.

Možda dosad niste razmišljali o tome, ali bi li vas iznenadilo da su noći na Marsu u mnogo pogleda slične Zemljinima? Naravno, katkad bude mnogo prašine u rijetkome zraku i vide se dva mala mjeseca, a ne jedan veliki. No zvijezde koje vidimo sa Zemlje toliko su udaljene da nam se čine jednakima kao i kad ih se gleda s Marsa, i bez problema ćete pronaći svoja omiljena zviježđa i asterizme, poput Velikih kola. Usto, s obzirom da ondje (još) nema ljudi, nema ni svjetlosnog zagađenja koje bi vas ometalo u gledanju Mliječnoga puta!

Jedna velika razlika bio bi položaj planeta na nebu. I prilikom promatranja zvijezda, umjesto krvavocrvenog planeta, na nebu bi se trebao tražiti zadivljujući plavkasto-bijeli planet.

Kako biste vidjeli uočljive promjene u položaju zvijezda, trebali biste otputovati mnogo dalje od Marsa, Jupitera, pa čak i Plutona. Zapravo, NASA-ina svemirska sonda New Horizons, koja juri rubom Sunčeva sustava zabilježila je tek minimalnu promjenu položaja nekolicine obližnjih zvijezda, unatoč tomu što je od Zemlje udaljena više od 6,4 milijardi kilometara.

A evo i Mjesečevih mijena za srpanj.

Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion».

A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.