Što nas čeka u srpnju na noćnome nebu? Konjunkcija Marsa i Venere i prekrasan Mliječni put! Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀

Pretplatite se na Youtube kanal Astroučionice i budite u toku 🙂

Prijepis

Što nas čeka u srpnju? Večernja zvijezda nas priziva, a u potrazi za Mliječnim putom…

Zalasci Sunca u srpnju dolaze uz poseban dodatak: sjajni dragulj nisko na zapadnome nebu, koji nas poziva da dođemo i istražimo mnoge njegove tajne. To je planet Venera. Naš svemirski prvi susjed, odnosno planet, čija je orbita najbliža Zemljinoj.

Često ga se smatra i Zemljinim sestrinskim planetom, jer je i Venera stjenoviti svijet iste veličine, premda se ona razvila u pakleno vruć svijet, dok je Zemlja postala hladni plavi planet koji volimo i poznajemo.

Venera se ponekad naziva jutarnjom ili večernjom zvijezdom, ovisno o tome je li vidljiva oko izlaska ili zalaska Sunca. Ovoga mjeseca bit će vidljiva oko zalaska i vidjet ćete je nisko na zapadu, zajedno s blijedim planetom Marsom, s početkom otprilike pola sata nakon zalaska Sunca. Zapravo, svake večeri možete gledati kako se Venera i Mars približavaju, s vrhuncem u bliskoj konjunkciji 12. srpnja, kada će biti udaljeni samo za širinu prsta. Tražite ih zajedno s tankim Mjesečevim srpom, koji će biti osvijetljen samo 10 %.

U lipnju NASA je objavila da će dvije nove svemirske misije krenuti prema Veneri kasnije ovoga desetljeća. VERITAS i DAVINCI+ istraživat će njezinu površinu i atmosferu, a vratit će se s nevjerojatnim snimkama, kartama i drugim podacima, kojima će vjerojatno promijeniti naše poimanje toga kako je Zemljin sestrinski planet postao tako negostoljubiv, kao i to da postoji mogućnost da je i danas aktivan. Pridružit će im se europska svemirska letjelica EnVision i bit će to, sasvim sigurno, jedno uzbudljivo novo poglavlje u istraživanju Sunčeva sustava.

Srpanj je jedan od najboljih dijelova godine za uživanje u čarobnome prizoru Mliječnoga puta. Ovo je naš pogled na našu spiralnu galaksiju, gledanu sa strane i iznutra. Jedan dio Mliječnoga puta vidljiv je na noćnome nebu u bilo koje doba godine, ali galaksijina sjajna, kompleksna jezgra vidljiva je samo tijekom nekih mjeseci. U prvom dijelu godine, morate čekati do ranih jutarnjih sati da se jezgra pojavi na nebu. No u lipnju i srpnju, jezgra je već izišla do trenutka kada se potpuno smrači i može se prilično dobro vidjeti do otprilike dva ujutro, kada počinje zalaziti.

Mliječni put slaboga je sjaja i kako biste ga vidjeli morat ćete pronaći prilično tamno nebo, ali dok god ste ispod otprilike 55 stupnjeva sjeverne širine, trebali biste moći opaziti jezgru Mliječnoga puta pod mračnim nebom. (Promatračima na južnoj polutki bit će još bolje, jer se ondje čini da se jezgra nalazi još mnogo više.)

Jedan vrlo važan savjet jest da izbjegavate puni Mjesec i dane oko njega, jer sjajni Mjesec nadjačava slabi sjaj Mliječnoga puta. Najbolje su tri ili četiri noći oko Mlađka, ali dobri su i tjedan prije i poslije – samo morate voditi računa o tome kada će Mjesec izlaziti ili zalaziti. Postoji mnogo odličnih aplikacija i internetskih stranica koje će vam pomoći pronaći tamno nebo te vam reći kada i kamo (po)gledati. Nadamo se da ćete to i učiniti te doživjeti jedan on najčarobnijih prizora koje noćno nebo nudi.

A evo i Mjesečevih mijena za srpanj.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.