Ovaj mjesec bavimo se Mjesecom u znak obilježavanja pedesete obljetnice spuštanja čovjeka na Mjesec i stote obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza. Donosimo vam video o Mjesecu, posebno izdanje NASA-JPL serijala «Što nas čeka» posvećenog Mjesecu. Cijeli prijepis pročitajte u nastavku.

Prijepis

NASA slavi 50. godišnjicu otkako je u misiji Apollo 11 prvi čovjek kročio na Mjesec, istodobno se radujući budućemu proučavanju Mjeseca. Zbog toga ovoga mjeseca donosimo posebno izdanje serijala Što nas čeka. Donosimo vam pet stvari o Mjesecu koje možete podijeliti s drugima dok gledate u naš prirodni satelit.

Koliko je Mjesec udaljen?

Mjesec je udaljeniji od Zemlje nego što to ljudi često misle. Udaljen je otprilike 400 tisuća kilometara. To je tako velika praznina da bismo u prostor između tih dvaju svjetova mogli smjestiti preostalih sedam planeta.

Astronauti s triju misija Apollo, uključujući Apollo 11, postavili su posebne reflektore na površinu Mjeseca, i oni se još koriste kako bi se s izuzetnom preciznošću odredila udaljenost Mjeseca od Zemlje. Zapravo, oni su nam otlrili da se Mjesec svake godine odmiče od Zemlje za otprilike 4 centimetra.

Koliko je Mjesec velik?

Ovo je još jedna aproksimacija koju je lako zapamtiti. Mjesec je u promjeru velik otprilike jednu četvrtinu Zemlje. Širok je otprilike koliko i Sjedinjene Američke Države.

Koje je Mjesec boje?

Mjesec ne odašilje vlastito svjetlo, nego odražava Sunčevu svjetlost. A izbliza je Mjesečeva površina uglavnom siva poput staroga, istrošenog asfalta.

Zašto uvijek vidimo istu stranu Mjeseca?

Premda se možda ne čini tako, Mjesec se zaista vrti oko svoje osi, slično kao i Zemlja. Uvijek vidimo isto lice Mjeseca zato što on kruži oko Zemlje onoliko dugo koliko mu je potrebno i da se sam okrene oko svoje osi. Razlog zašto je tomu tako povezan je s gravitacijom i istim onim silama koje izazivaju svakodnevnu plimu i oseku mora.

Usput možemo primijetiti da, budući da se Mjesec vrti, zapravo ne postoji njegova tamna strana. Mjesečeve mijene pokazuju kako se tijekom lunarnoga dana dio njegove površine koji je osvijetljen Suncem svakoga mjeseca okreće oko Mjeseca.

Što su tamna područja na Mjesecu?

Jedna od glavnih stvari koje primjećujemo kada promatramo Mjesec jest to da na njegovoj površini postoje svijetla i tamna područja. Svi ste čuli za «Čovjeka na Mjesecu», zar ne?

Tamna područja poznata su pod nazivom mare (što na latinskome znači more). Mjesečeva mora vulkanske su doline nastale kao posljedica pradavnih udara do kojih je došlo prije milijardi godina. Nakon tih udara krateri su se ispunili lavom, koja se naposljetku ohladila i pretvorila u glatke, tamne ravnice.

Jedno od najpoznatijih mora je More Tišine. To je mjesto odabrano za slijetanje Apolla 11, dijelom zbog toga što je bilo prilično glatko i ravno.

Kako biste uočili More Tišine, potražite ova dva velika, tamna područja koja se preklapaju. Ako gledate prema jugu, nalazit će se na desnoj strani Mjeseca. Tišina je niža od tih dviju oznaka i Apollo 11 sletio je točno ondje.

50 godina poslije, NASA nastavlja otkrivati tajne Mjeseca, usredotočena na to da u bliskoj budućnosti onamo pošalje sljedeće ljudske astronaute.

A evo i Mjesečevih mijena za srpanj.

Više o Apollu i NASA-inim budućim planovima za Mjesec pronaći ćete na internetskoj stranici nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion», a ovo je ono što nas čeka ovaj mjesec.