Što nas čeka u studenom na noćnome nebu? Planeti zalaska Sunca, povratak zimskih zvijezda i djelomična pomrčina Mjeseca koja nažalost u našim krajevima neće biti vidljiva. Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀

Prijepis

Što nas čeka u studenom? Planeti zalaska Sunca, djelomična pomrčina Mjeseca i povratak zimskih zvijezda.  

Od 6. do 11. studenog promatrajte Mjesec kako poslije zalaska Sunca kliže pokraj Venere, Saturna i Jupitera na jugu/jugoistoku. S naglaskom na to da ćete, iziđete li na otvoreno, 7. studenog primijetiti četiri dana star Mjesečev srp na samo otprilike 2 stupnja od Venere. Trebao bi to biti zaista lijep prizor pa ga nemojte propustiti.

A odsad pa kroz početak prosinca, primijetit ćete kako se svake noći Jupiter i Saturn malo više približavaju Veneri.

Stiže djelomična pomrčina Mjeseca, koja će se dogoditi u noći s 18. na 19. studeni, kada će Mjesec na nekoliko sati zaći za Zemljinu sjenu. Ako vrijeme to dopusti, pomrčina će biti vidljiva sa svih mjesta gdje će se Mjesec pojaviti iznad obzora tijekom pomrčine. Ovisno o tome u kojoj se vremenskoj zoni nalazite, doživjet ćete pomrčinu ranije ili kasnije tijekom večeri.

Dakle, velik dio našega planeta moći će vidjeti barem dio pomrčine, uključujući Sjevernu i Južnu Ameriku, Istočnu Aziju, Australiju i Oceaniju. Stoga provjerite kada će biti vidljiva na vašem području.

Za one koji pomrčinu promatraju s istočne obale SAD-a, ona počinje malo poslije dva ujutro, a vrhunac će doseći u četiri ujutro. Za one koji će pomrčinu promatrati sa Zapadne obale, to znači da će početi oko 23 sata, a vrhunac doseći u jedan ujutro.

Djelomična pomrčina Mjeseca možda nije tako veličanstvena kao njegova potpuna pomrčina, kada je Mjesec potpuno zakriven Zemljinom sjenom, ali je češća.

A to samo znači više mogućnosti da svjedočimo malim promjenama u našemu Sunčevu sustavu, koje nam se katkad događaju pred očima.

Cijeli mjesec, ako ste dokasna budni i pogledate prema istoku, primijetit ćete da su neki poznati „kompanjoni“ počeli izlaziti kasno noću. Vraćaju se poznate zvijezde sjevernoga zimskog neba, izlazeći kasno noću i ostajući visoko na jugu do zore.

Uočit ćete kako zvjezdani skup Plejade vodi zviježđa Bika i lovca Oriona, a zatim slijedi najsjajnija zvijezda na nebu, Sirius – svi oni vraćaju se kako bi nam pravili društvo u dugim zimskim noćima ovdje na sjevernoj hemisferi. (A za one na južnoj hemisferi, prave vam društvo u kraćim noćima, dok proljeće ustupa mjesto ljetu.)

Jedna zanimljivost o Plejadama ovog mjeseca jest da se nekolicina od 8 asteroida koje će posjetiti NASA-ina misija Lucy nalaze na tom dijelu neba.

Svemirska letjelica Lucy lansirana je 16. listopada u dvanaestogodišnju misiju u kojoj će posjetiti skupinu posebnih asteroida, nazvanih Trojanci. Oni dijele Jupiterovu putanju, pri čemu ga jedna skupina Trojanaca vodi, a druga slijedi.

Lucy će biti prva svemirska misija koja će istražiti ovu jedinstvenu skupinu asteroida, pružajući nove uvide o stvaranju i ranoj povijesti našeg Sunčevog sustava.  A evo i Mjesečevih mijena za studeni.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.