Što nas čeka u studenome na noćnome nebu? Potraga za Vlašićima, Mjesec s Jupiterom i Saturnom, i shvaćanje pojma pepeljaste svjetlosti. Uživajte u još jednom izdanju NASA-ina serijala «Što nas čeka» s hrvatskim titlovima 🙂

Prijepis:

Što nas čeka u studenome? Potraga za Vlašićima, Mjesec s Jupiterom i Saturnom, i  shvaćanje pojma pepeljaste svjetlosti.

Večeri u studenom dobar su trenutak da počnemo tražiti Vlašiće. Ovaj sjajni zvjezdani skup dobro je poznat većini promatrača zvijezda, a u njemu se najbolje može uživati za hladnijih jesenskih i zimskih mjeseci u sjevernoj hemisferi.

Vlašići su takozvani otvoreni zvjezdani skup – to je labavo povezan skup nekoliko tisuća zvijezda koje su zajedno nastajale, a s vremenom se polako međusobno odmiču. Šačica najsjajnijih zvijezda u tome skupu vidljiva je golim okom, a dalekozorom ili teleskopom možete ih vidjeti na stotine.

Astronomi procjenjuju da je skup star tek otprilike 100 milijuna godina. Od nas je udaljen nešto više od 400 svjetlosnih godina. Najsjajnije zvijezde u skupu mnogo su puta sjajnije od naše zvijezde – Sunca. Zapravo, kad biste posjetili Vlašiće i pogledali prema Zemlji, ne biste ni vidjeli Sunce bez maloga teleskopa.

Za hladnih večeri u studenome, Vlašiće potražite na istoku nekoliko sati nakon što padne mrak. Na najvišoj točki naći će se oko ponoći. I rano ujutro možete uživati u pogledu na Vlašiće blizu Mjeseca pred zoru 2. studenog.

18. i 19. studenog uživajte u prekrasnom Mjesečevu srpu blizu Jupitera i Saturna, poslije zalaska Sunca. Ta dva planeta većinu ove godine krasila su nebo, a sada se približavaju jedan drugome prije nego što će se sredinom prosinca naći vrlo blizu jedan drugome. Više o tome u prosincu, ali zasad svakako pratite kako se svakog tjedna malo pomalo sve više približavaju jedan drugome.

Možda ste se divili tomu koliko jarko puni Mjesec može osvijetliti noćni krajolik, ali jeste li primijetili da i Zemlja može osvijetliti noćnu stranu Mjeseca? Taj sablasno lijep sjaj naziva se pepeljastom svjetlošću. To je Sunčeva svjetlost koja se zrcalila sa Zemlje pa odbila od Mjeseca i ponovo došla do naših očiju.

Pepeljastu svjetlost najlakše je promatrati nekoliko dana prije i poslije mladoga Mjeseca, kada se dio Mjeseca izravno osvijetljen Suncem čini kao tanki srp. Jednim dijelom do toga dolazi zato što je površina Mjeseca izravno osvijetljena Suncem (srp) manja od površine koja doprinosi pepeljastoj svjetlosti, a drugim dijelom do toga dolazi zato što su Mjesečeve i Zemljine mijene komplementarne: kada je Mjesec tanki srp na našemu nebu, Zemlja se, gledano s Mjeseca, čini gotovo punom.

NASA-ine letjelice povremeno se služe tom pojavom kako bi učinile vidljivom noćnu stranu drugih planeta i mjeseca: primjerice, Saturnova pepeljasta svjetlost na njegovim mjesecima i pepeljasta svjetlost njegovih prstenova na samome Saturnu, kako je zabilježila NASA-ina letjelica Cassini.

Najbolji dani za promatranje pepeljaste svjetlosti u studenom bit će od 17. do 20. iza zalaska Sunca, i prije zore od 9. do 12. studenog. A kao dodatna poslastica, 12. će se Mjesec, osvijetljen i Sunčevom i pepeljastom svjetlošću, naći točno iznad zvijezde jutarnjice, Venere.

A evo i Mjesečevih mijena u studenom. Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion». A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.