Mjesec, zvijezde, planeti i Mliječni put ono su što nas čeka u svibnju. Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski.

e-knjiga o Mjesecu na dar

Prijepis:

Ovoga mjeseca čeka nas posebno putovanje u svibanjsko nebo u sumrak i zoru.

Mnogi od nas ovih dana ostaju kod kuće i normalno je osjećati se zatočeno, čeznuti za otvorenim prostorima i udaljenim obzorima. Ako se i vi tako osjećate, sada je pravi trenutak da se sjetite da smo u svemiru, putujemo Sunčevim sustavom na našoj plavoj točkici, a nepregledni, trodimenzionalni svemir je oko nas. I imamo izvrstan pogled! 

E, sad, nebo često vidimo kao zaobljenu kupolu iznad naših glava, neku vrstu stvarne kupole planetarija, pokrivene sagom zvijezda. No imajte na umu: nebo je zapravo sve samo ne ravno. Noćno nebo najdublji je, najotvoreniji prostor u svemiru u koji možemo pogledati.

Pogledajmo što vidite kada u svibnju gledate u nebo: ako gledate prema zapadu jedan sat od zalaska Sunca, ova ćete sjajna tijela vjerojatno moći vidjeti: najbliže od njih je Venera, koja se nalazi u našemu Sunčevu sustavu, udaljena otprilike 56 milijuna kilometara od Zemlje. Drugi najbliži je Sirijus. To je najsjajnija zvijezda na našemu nebu, a i jedna od najbližih, udaljena otprilike 9 svjetlosnih godina. Još je nekoliko sjajnih zvijezda, vidljivih na ranome svibanjskom nebu, od nas udaljeno od par do nekoliko desetaka svjetlosnih godina. Mnogo je udaljenija crvena divovska zvijezda Betelgez, koja čini Orionovo rame, a od Zemlje je udaljena otprilike 500 svjetlosnih godina.

I premda ga možda nećete moći vidjeti, slabašni pojas Mliječnoga puta, ovdje se rasprostire preko neba. Stoga, kada gledate prema zapadu u rano svibanjsko jutro, promislite o tome kako kroz disk naše galaksije gledate na van, prema njezinu vanjskome rubu, udaljenom tisuće svjetlosnih godina.

Drugačiju ćete perspektivu imati budete li gledali u nebo jedan sat prije izlaska Sunca. Ako gledate prema jugu, najbliža tijela bit će: Mjesec, udaljen otprilike 386 000 kilometara, zatim Mars, Jupiter i Saturn, udaljeni stotine milijuna kilometara. Altair, zvijezda koja se brzo okreće, i zvijezda Fomalhaut, sa svojim diskom od otpada i planetom koji kruži oko nje, nalaze se mnogo dalje, 17 i 25 svjetlosnih godina od Zemlje. I jutarnje svibanjsko nebo ima vlastitu udaljenu crvenu divovsku zvijezdu: Antaresa, udaljenog 554 svjetlosne godine.

I naposljetku, rasprostrt preko pozadine, vidljiv na vrlo mračnome nebu, proteže se Mliječni put. Ovdje gledate u središte galaksije Mliječni put, gusto ispunjene zvijezdama i supermasivnom crnom rupom, udaljenom od Zemlje otprilike 27 000 svjetlosnih godina.

Noćno nebo koje počinje iznad vašega krova, zapravo je obala dubokoga svemirskog oceana. Nadajmo se da će vas to malo utješiti ako osjećate da vam treba više prostora.

A evo i Mjesečevih mijena za svibanj.

Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion».

A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.