Što nas u svibnju čeka na noćnome nebu? Okupljanje stjenovitih planeta i pomrčina krvavog Supermjeseca (koja se nažalost neće vidjeti iz Europe)! Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski. Uključite titlove 😀

Prijepis

Što nas čeka u svibnju? Okupljanje stjenovitih planeta i pomrčina krvavog Supermjeseca!

Od sredine svibnja, ako uspijete pronaći neometan pogled prema zapadnome obzoru, imat ćete priliku golim okom vidjeti sva četiri stjenovita unutarnja planeta našega Sunčeva sustava istodobno. Počevši oko 14. svibnja, zagledajte se prema zapadu otprilike pola sata nakon zalaska Sunca prema vašem lokalnom vremenu i pokušajte uočiti Merkur, Veneru i Mars. Zemlju je, naravno, prilično teško ne uočiti.

Kako biste vidjeli sam obzor, potreban vam je neometan pogled, bez obližnjih stabala i zgrada. Neka od najboljih mjesta za to su obale jezera ili plaže, otvorene ravnice, ili vrhovi planina ili visokih zgrada.

Od otprilike 14. do 17. svibnja, zabavi će se pridružiti i srpasti Mjesec pa će zajedno činiti prekrasni planetni prizor. Venera će biti vrlo nisko na nebu. Bit će je lakše samu uočiti na ljeto, ali zasad iskoristite ovu priliku da promatrate sve unutarnje planete istodobno.

26. svibnja donosi nam potpunu pomrčinu Mjeseca. Tijekom nekoliko sati,  Mjesec će proći kroz Zemljinu sjenu, zbog čega će potamnjeti, a obično poprimi i crvenkastu boju. Crvena boja dolazi od Sunčeve svjetlosti koja se filtrira kroz Zemljinu atmosferu – to je prsten svjetla koji nastaje od svih onih izlazaka i zalazaka Sunca koji se u tom trenutku događaju oko našega planeta. Zbog te crvenkaste boje, pomrčina Mjeseca često se naziva „krvavim Mjesecom“. Koliko će točno crven biti, teško je predvidjeti, ali i prašina u atmosferi može utjecati na to. Imajte na umu i to da je u posljednje vrijeme bilo i nekoliko velikih erupcija vulkana. 

Do pomrčina Mjeseca dolazi kada je Mjesec pun, a ovaj pun Mjesec dogodit će se baš onda kad Mjesec, na svojemu putu oko Zemlje, dosegne točku najbližu našemu planetu, što se često naziva „Supermjesecom“. 

Za razliku od pomrčina Sunca, koje ne biste smjeli gledati golim očima, pomrčinu Mjeseca smijete. I za razliku od pomrčina Sunca, koje se obično vide samo na malom području, pomrčine Mjeseca barem su djelomično vidljive s bilo koje točke na Zemlji gdje je noć. 

Pomrčine se događaju u istom trenutku gdje god na Zemlji se vi nalazili, ali to koliko će sati biti kod vas za vrijeme pomrčine ovisi, naravno, o vašoj vremenskoj zoni. Ovu pomrčinu najbolje će se moći vidjeti na zapadnome dijelu obiju Amerika, u Australiji, Novom Zelandu i istočnoj Aziji. U SAD-u, najbolje će se vidjeti s Havaja te iz Aljaske i zapadnih država. 

U istočnim dijelovima SAD-a pomrčina će početi u svitanje. Moći ćete vidjeti prvi dio pomrčine, kada Mjesec tek počne tamnjeti, ali Mjesec će biti blizu obzora ili na njemu kada ga Zemljina sjena počne prekrivati. Što ste zapadnije, to ćete više pomrčine uspjeti uloviti prije nego što Mjesec zađe toga jutra. Oni na zapadnoj polovici zemlje uspjet će vidjeti gotovo cijelu pomrčinu.

Stoga, ako ste na putanji pomrčine, provjerite lokalno vrijeme kako biste vidjeli kada je najbolji trenutak za gledanje. A ako ste u SAD-u, budite spremni rano se probuditi ako želite vidjeti ovaj rijedak nebeski događaj: pomrčinu krvavog Supermjeseca. 

A evo i Mjesečevih mijena za svibanj.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.