Što nas čeka u svibnju? Planeti sumraka i zore, pomrčina Mjeseca i zvjezdani skup Coma.  Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀.

Prijepis

Što nas čeka u svibnju? Planeti sumraka i zore, pomrčina Mjeseca i zvjezdani skup Coma.

Svibanj počinje i završava s nekoliko sjajnih prilika za uočavanje planeta. 2. svibnja, otprilike 45 minuta poslije zalaska sunca, pogledajte prema Zapadu kako biste pronašli Merkur udaljen otprilike 10 stupnjeva od horizonta i u pratnji tankog polumjeseca. Južno od Mjeseca nalazi se sjajna crvena divovska zvijezda Aldebaran, koja bi trebala biti otprilike jednakoga sjaja kao i Merkur. (Usput, ovo je jedina prilika do kolovoza da golim okom uočite taj planet u ranim večernjim satima.)

Zatim u posljednjemu tjednu svibnja svakoga jutra možete gledati kako se Jupiter i Mars sve više približavaju jedan drugome na nebu pred zoru. Njihov jutarnji susret vrhunac će doživjeti u bliskoj konjunkciji koju možete promatrati od 28. do 30. svibnja, gdje će ih dijeliti tek jedna širina punog Mjeseca. Gledan dalekozorom, taj prizor trebao bi biti spektakularan, a vidljivi će biti i Jupiterovi mjeseci.

Promatrači neba na zapadnoj Zemljinoj polutci mogu se radovati potpunoj pomrčini Mjeseca sredinom svibnja. Događaj će biti vidljiv diljem obiju Amerika, Europe i Afrike – u osnovi svugdje gdje je Mjesec u to vrijeme iznad obzora.

Vidljiv dio pomrčine počinje 15. svibnja oko 22:30 po američkome istočnom vremenu, a faza totaliteta počinje sat vremena poslije i trajat će otprilike 90 minuta. Oni na istoku SAD-a vidjet će početak pomrčine kad je Mjesec već velikim dijelom iznad obzora. U središnjem dijelu zemlje, pomrčina će početi otprilike 90 minuta nakon smračivanja, a Mjesec će biti relativno nisko na nebu. Na zapadnoj obali SAD-a, Mjesec izlazi u početku faze totaliteta ili dok ta faza već traje, pa ako promatrate odande pronađite neometani pogled prema jugoistoku. 

Za razliku od pomrčine Sunca, u pomrčinu Mjeseca smije se gledati golim okom, dalekozorom ili teleskopom. 

U fazi totaliteta Mjesec će poprimiti prigušen crvenkasti ton. Premda je Mjesec u toj fazi potpuno uronjen u Zemljinu sjenu, crvene valne duljine Sunčeve svjetlosti filtriraju se kroz Zemljinu atmosferu i padaju na površinu Mjeseca. Jedan od načina na koje to možemo gledati jest da nam potpuna pomrčina Mjeseca projicira sve izlaske i zalaske Sunca koji se u tom trenutku na njemu događaju.

Provjerite lokalne pojedinosti za ovu pomrčinu i pronađite još mnogo više informacija o njoj na NASA-inim stranicama, adresu vidite na ekranu. 

Konačno u svibnju, jedna baš lijepa „meta“ za dalekozore: zvjezdani skup Coma. U ovome rasutom otvorenom zvjezdanom skupu vidi se 40 ili 50 zvijezda raspoređenih po području neba širine otprilike tri prsta. Kao što se ovdje vidi, najsjajnije zvijezde u skupu tvore prepoznatljiv oblik ipsilona.

Zvjezdani skup Coma udaljen je otprilike 300 svjetlosnih godina, što ga čini Zemljinim drugim najbližim otvorenim zvjezdanim skupom. Prvi su Hijade u Biku.

Kako biste pronašli zvjezdani skup Coma, potražite zviježđe Lava u smjeru juga. Najlakše je početi od Velikih kola prema sjeveru i poslužiti se dvjema "zvijezdama pokazivačicama" na kraju toga zviježđa, koje vas uvijek usmjeravaju prema Lavu. Kada pronađete Lava, zvjezdani skup Coma nalazi se otprilike 15 stupnjeva istočno od trokuta zvijezda koji predstavlja lavov stražnji dio. Dok god nema oblaka, relativno ga je lako pronaći dalekozorom, čak i pod svjetlosno onečišćenim gradskim nebom.

Želim vam nebo bez oblaka kako biste pronašli zvjezdani skup Coma i sva druga čudesa koja ćete otkriti na svibanjskome noćnom nebu.

A evo i Mjesečevih mijena za svibanj.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.