Što nas očekuje na nebeskome svodu u travnju pogledajute u videu NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», a cijeli prijepis naći ćete u nastavku.

Prijepis:

Što nas čeka u travnju? Sedam sestara susreće zvijezdu večernjicu, Mars nastavlja svoj bijeg, i čeka nas iluzija Mjeseca.

Početkom travnja pogledajte prema zapadu svake večeri nekoliko sati nakon zalaska Sunca, kad Venera bude u posjetu Vlašićima.

Od 1. do 5., svake večeri promatrajte kako se Venera penje sve više, prolazeći kroz zvjezdani skup Vlašići. Vrhunac će biti 3. travnja, kad će se činiti da je Venera unutar Vlašića, što znači da će biti u istome vidnom polju, gledano dalekozorom ili širokokutnim teleskopom. Bude li lijepo vrijeme, to bi trebao biti veličanstven prizor i stoga vam želimo vedro nebo.

Četverac planeta: Jupiter, Saturn, Mars i Mjesec, ponovo će nam se prikazati početkom travnja. Pobjegavši od Jupitera i Saturna prošli mjesec, u travnju Crveni planet nastavlja bježati od plinovitih divova preko jutarnjega neba. Mars ovaj mjesec počinje točno ispod Saturna, ali do sredine travnja već će otići na pristojnu udaljenost. Mjesec će svratiti 14., 15. i 16. Ova tri planeta neće se naći blizu jedni drugima sljedeće dvije godine pa ih uhvatite sada, ako možete!

Zemlja trenutačno sustiže Mars u orbiti, u trenutku kada ta dva planeta dolaze u pravi položaj za lansiranje NASA-ine misije «Mars 2020» i njezina novoimenovana rovera Perseverance (ustrajnost).

Većina nas doživjela je izlazak punog Mjeseca u daljini, možda iznad nekoga grada ili udaljene planine, i znamo da se Mjesec čini GOLEMIM. Zapravo, ta pojava ima prikladan (premda ne pretjerano maštovit) naziv „iluzija Mjeseca“. Premda je ta iluzija poznata već tisućama godina, ne postoji istinski zadovoljavajuće znanstveno objašnjenje zašto je vidimo.

Mjesec je u biti jednako širok svake večeri, bilo da izlazi, zalazi ili se nalazi iznad nas. Postoji niz pokusa kojima to sami možete dokazati.

Fotografi mogu simulirati iluziju Mjeseca teleobjektivom snimajući fotografije Mjeseca nisko položenog na obzoru, sa zgradama, planinama ili stablima u okviru fotografije.

Zna se da iluzija Mjeseca nije optički efekt naše atmosfere, premda ona pojačava žutu boju izlazećeg i zalazećeg Mjeseca, jednako kao što i izlazeće i zalazeće Sunce čini crvenijim.

Čak su i piloti zrakoplova i astronauti izvijestili da vide iluziju Mjeseca, kad nema stabala, zgrada i planina, za usporedbu veličina.

Istraživači su dokazali da se u našemu mozgu sigurno događa nešto što ima veze s tim kako vidimo veličinu udaljenih tijela u blizini obzora, za razliku od onih visoko na nebu, ali precizno objašnjenje zašto se to događa još ne postoji.

Stoga, dok netko ne otkrije što se to točno događa u našemu mozgu, vjerojatno je najbolje jednostavno uživati u iluziji Mjeseca, i ćudljivim, atmosferičnim, a katkad i istinski nezaboravnim prizorima koje stvara.

A evo i Mjesečevih mijena za travanj.

Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion». A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.