Što nas u travnju čeka na noćnome nebu? Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski. Uključite titlove 😀

Prijepis

Što nas čeka u travnju? Jutarnji planeti, luk u zalazak sunca, i potraga za Lavom.

Na jutarnjemu nebu 6. travnja Jupiter i Saturn čine prekrasan trolist s Mjesečevim srpom. Potražite ih nisko na jugoistoku sat vremena prije izlaska Sunca.

22. travnja je Dan planeta Zemlje: godišnja prilika da se svi zajedno divimo čudesnosti i ljepoti planeta koji nam je dom. Stoga se čini prikladnim spomenuti prizor koji ima veze sa Zemljom, a koji možete vidjeti u svako doba godine kada je nebo čisto. Riječ je o fenomenu povezanom sa sumrakom, koji ste možda uočili netom nakon zalaska Sunca.

Ako uspijete otrgnuti pogled od zalaska Sunca na zapadu i okrenuti se prema istoku, često ćete uočiti „vrpcu“ ružičastog ili narančastog neba s tamnijom, plavkastom „vrpcom“ ispod nje. One se pomiču se prema gore u minutama nakon zalaska Sunca i oblikuju luk preko neba, koji polako blijedi kako pada noć. Ta tamna „vrpca“ Zemljina je sjena koja izlazi. Iznad nje, ta „vrpca“ u ružičastim nijansama poznata je kao Venerin pojas.

Ovu pojavu vidimo kratko nakon zalaska Sunca, kada je Sunce točno ispod obzora, ali dio njegovih zraka svjetlosti još se probija kroz atmosferu prije nego što padne noć. Crvenije ili dulje valne duljine Sunčeve svjetlosti najdulje putuju kroz atmosferu. A kada se nađu u točki nasuprot zalaska Sunca, ta crvenkasta svjetlost raspršuje se o atmosferu i vraća prema našim očima. https://hr.wikipedia.org/wiki/Venerin_pojas

Venerin pojas ime je dobio po mitskoj boginji, a ne po planetu. Zajedno sa Zemljinom sjenom, ti prizori čine „protusumračni luk“. Taj luk podiže se poput zastora, polako blijedeći dok Zemljina sjena naposljetku ne ispuni nebo, što nam omogućuje da se zagledamo u zvijezde. 

Ovaj prizor možete vidjeti i u svitanje, ako pogledate u smjeru nasuprot izlazećega Sunca, odnosno prema zapadu. Kako nebo postaje svjetlije, tako Zemljina sjena postaje primjetna zajedno s Venerinim pojasom iznad nje, a vrpce polako tonu u obzor kako zora sviće.

U travnju je pravi trenutak da potražite Lava… Točnije, zviježđe Lav (engl. Leo). Leo je latinska riječ koja znači „lav“, a ova poznata skupina zvijezda ime nosi po lavu s posebnim moćima, kojega je pobijedio mitski junak Herkul. To je zviježđe prilično lako uočiti, jer donekle izgleda poput lava koji sjedi na nebu i ima prepoznatljiv zaobljeni oblik, koji se naziva srpom, a čini lavovu glavu. 

U travnju ćete Lava pronaći visoko na nebu na jugu, prvih nekoliko sati nakon zalaska Sunca. Osim srpastog oblika lavove glave, potražite i njegovo srce: sjajnu plavkasto bijelu zvijezdu Regul, jednu od najsjajnijih zvijezda na nebu.

Astronomi misle da oko većine zvijezda kruži obitelj planeta. A oko ovih dviju sjajnih zvijezda, Algiebe (koja je zapravo dvostruka zvijezda!) i Rasalasa, kruži potvrđeni planet veći od Jupitera. Stoga iziđite u tamu u travnju, i potražite Lava, sa srpastom grivom i plamtećim plavkastim srcem.

A evo i Mjesečevih mijena za travanj. Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.