Što nas čeka u travnju? Konjunkcije i skriveno iznenađenje u Velikim kolima… Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka», preveden na hrvatski 😀.

Prijepis

Što nas čeka u travnju? Konjunkcije i skriveno iznenađenje u Velikim kolima…

Početkom travnja Venera, Mars i Saturn čine trolist na jugoistoku prije izlaska Sunca, pri čemu se čini da se Saturn svakoga dana sve više približava Marsu. 1. travnja udaljeni su nekoliko širina prstiju. A do 4. travnja, Saturn i Mars udaljeni su manje od širine punoga Mjeseca. Saturn zatim nastavlja dalje, svakim se danom sve više udaljavajući od Marsa, dok se na nebu pojavljuje novo lice.

Do sredine mjeseca Jupiter počinje izlaziti jedan sat prije zore, čineći tako dio niza planeta raspoređenih u liniji preko jutarnjega neba. U posljednjemu tjednu travnja, Jupiter će biti dovoljno visoko iznad obzora jedan sat prije izlaska Sunca da ga bude lakše promatrati.

Dva najsjajnija planeta na nebu, Venera i Jupiter, 30. travnja kreću u izrazito blisku konjunkciju, slično susretu Marsa i Saturna početkom mjeseca. Zapravo, naći će se na otprilike istoj udaljenosti. Naravno, planeti su zapravo daleko jedan od drugog u svemiru i samo se čini da se približavaju ili udaljavaju na nebu kako se naš pogled na njih u Sunčevu sustavu mijenja iz mjeseca u mjesec.

Ako se prisjetite velike konjunkcije Jupitera i Saturna krajem 2020., ove dvije konjunkcije nisu baš toliko blizu, ali svejedno su uistinu zadivljujuće i činit će uzbudljive prizore na jutarnjemu nebu. Stoga ih, ako možete, svakako pokušajte pronaći!

Nazivali ga Velikim kolima ili Velikim medvjedom, to je vjerojatno najpoznatiji uzorak blistavih zvijezda na sjevernome nebu. Veliki medvjed uistinu je koristan za snalaženje na nebu, ali on sadržava i skriveno iznenađenje: jedna od njegovih zvijezda su zapravo dvije. Ili, zapravo, šest… Proučimo to detaljnije…

Ono što na prvi pogled izgleda kao jedna sjajna zvijezda na sredini ručke Velikih kola, kada se pogleda bolje zapravo je dvostruka zvijezda: Mizar i Alkor. Sljedeći put kada budete imali priliku pokušajte vidjeti možete li ih vlastitim očima razabrati kao dvije zvijezde. Nakon što pokušate tako, uzmite dalekozor ako ga imate i uz njegovu pomoć s lakoćom ćete ih vidjeti kao dvije odvojene zvijezde.

Ta dva zvjezdana sustava međusobno su udaljena otprilike jednu svjetlosnu godinu i 80 do 90 svjetlosnih godina udaljeni su od našega Sunčeva sustava, a Alkoru je potrebno nešto manje od milijun godina da dovrši kruženje oko Mizara.

Mnogo zvijezda gravitacijom je povezano u male skupine, posebno u parove koji kruže jedni oko drugih. No obično je potreban teleskop da bismo ih vidjeli kao zasebne zvijezde. Mizar i Alkor rijedak su primjer dvostruke zvijezde koju možete vidjeti kao par bez pomoći teleskopa.

No postaje zanimljivije: iako se čine kao blizak par zvijezda, zapravo ih je šest. Alkor čine dvije zvijezde – jedan par, a Mizar četiri – dva para dvojnih zvijezda. Stoga pronađite neobične dvojne zvijezde Mizara i Alkora u Velikim kolima u travnju i vidjet ćete da je ono što se na prvi pogled čini kao jedna zvijezda zapravo sustav koji čini šest zvijezda.

A evo i Mjesečevih mijena u travnju.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.