Donosimo još jedan NASA JPL-ov  video podcast Što nas čeka? na hrvatskom i koji vam može biti od pomoći u odabiru kuda usmjeriti pogled na nebo u travnju.

Potraga za sjevernjačom, nekoliko lijepih prizora u sumrak i pred zoru. 

Sjevernjača nije najsjajnija zvijezda na nebu. No bez obzira na to, može vam pomoći da nađete pravi put i orijentirate se u prostoru. Polarna zvijezda, poznata kao Sjevernjača, nalazi se više-manje točno iznad Zemljina Sjevernog pola uzduž njegove rotacijske osi. To znači da se Polarna zvijezda baš i ne pomiče daleko tijekom noći, dok za razliku od nje ostale zvijezde prave velike krugove dok se kružno gibaju po nebu.

Polarnu zvijezdu s lakoćom ćete pronaći bilo koje bistre noći.

Samo pronađite Velika kola. Dvije zvijezde na dnu Velikih kola usmjeravaju prema Polarnoj zvijedzi, koja je vršak ručke Malih kola odnosno rep maloga medvjeda u zviježđu Mali medvjed. Kad ste okrenuti prema Polarnoj zvijezdi, znate da gledate u smjeru sjevera, što vam može pomoći da se orijentirate kada noću gledate zvijezde.

8. travnja gledajte nisko prema zapadnom obzoru nakon zalaska Sunca i uočit ćete tanki srp četiri dana starog Mjeseca te nekoliko njegovih pratitelja. Desno od Mjeseca je zvjezdani skup Vlašići. Desno iznad njega nalazi se Mars. A lijevo iznad njega crveni div, zvijezda Aldebaran. Do sljedeće večeri Mjesec će se podići malo više na nebu i zadržati se ondje, iznad Aldebarana.

Pred kraj travnja, Mjesec će Jupiteru i Saturnu doći u goste, na čaj. 

Trenutačno se dva najveća planeta u Sunčevu sustavu na jutarnjem nebu vide u blizini zviježđa Strijelca. Obično ga se zamišlja kao kentaura koji zamahuje lukom i strijelom, a u zviježđu Strijelca nalazi se i zabavni mali zvjezdani trag koji se naziva asterizmom, a pomalo nalikuje na čajnik.

23. travnja gledajte prema jugu prije izlaska Sunca kako biste uočili devetnaestodnevni smanjujući, izbočeni Mjesec, samo pola stupnja (ili pola duljine prsta) iznad Jupitera. Do 25. travnja Mjesec će već prijeći preko Čajnika i doći do Saturna, toga jutraobješentek nešto više od jednog stupnja ispod Saturna. Ako se u tom tjednu budete rano budili, nazdravite šalicom čaja ovim jutarnjim susretima. 

Evo i Mjesečevih mijena za travanj. 

Sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama naći ćete na www.nasa.gov.

To je sve za ovaj mjesec.