Što nas na noćnome nebu čeka u veljači? Pratimo Mjesec do triju zanimljivih predjela na zimskome nebu. Uživajte u još jednom izdanju NASA-ina serijala "Što nas čeka" s hrvatskim titlovima (uključite ih u opcijama Youtubea ako se ne vide 🙂 ).

Prijepis

Što nas čeka u veljači? Pratimo Mjesec do triju zanimljivih predjela na zimskome nebu.

No, najprije, uzbuđenje zbog Crvenog planeta sve više raste dok se NASA priprema na njegovu površinu spustiti svoju najnoviju letjelicu Perseverance (Ustrajnost), što bi se trebalo dogoditi 18. veljače. Tijekom cijeloga mjeseca Mars će se nalaziti visoko na zapadu nakon zalaska Sunca. Trebao bi biti vidljiv čitavu večer, zalazeći oko ponoći ili netom iza nje po lokalnom vremenu. U noći kada NASA namjerava izvesti slijetanje na Mars, Mjesec u drugoj četvrti nalazit će se odmah do Crvenog planeta. Iziđite stoga iz svojih domova i zagledajte se u njega vlastitim očima – posebno ako ste jedna od gotovo 11 milijuna osoba čije ime, upisano u jedan od tri mikročipa, putuje na Mars s Perseveranceom.

Ostajemo uz Mjesec: slijedi mu prolazak kroz dio neba na kojemu se nalazi poznati uzorak zvijezda, koji se naziva asterizmom. To je Zimski krug odnosno Zimski šesterokut – prsten koji čini šest sjajnih zvijezda, a prostiru se na vrlo širokome dijelu neba.

Zimski krug sadržava još dvije posebne skupine zvijezda: zviježđe Orion i još jedan zimski asterizam, Zimski trokut, koji čine zvijezde Sirius, Betelgez i Prokion. Kao što je njihov pandan Ljetni trokut znak ljeta, tako su Zimski krug i Zimski trokut znakovi zime. Na sjevernoj polutci vidjet ćete ih kako izlaze na istoku u ranu večer za dugih, hladnih noći, i zalaze na zapadu sve ranije i ranije kako zima prelazi u proljeće. Od 20. do 22. veljače pratite Mjesec kako se kreće preko Zimskoga kruga, svake se večeri malo povećavajući.

Naposljetku, Mjesec na svojemu putovanju posjećuje Blizance. Za razliku od asterizama, Blizanci su jedno od 88 službenih zviježđa kojima se astronomi služe kako bi lakše opisali gdje se koje tijelo na nebu nalazi. Dvije sjajne zvijezde, Kastor i Poluks (Polideuk), čine glave nerazdvojnih blizanaca iz rimske i grčke mitologije, prema kojima je zviježđe dobilo ime.

U veljačkim večerima, Blizanci se nalaze visoko iznad nas na jugu. 23. veljače Mjesec je ovdje, odmah ispod Poluksa.

NASA ima poseban odnos sa zviježđem Blizanci, jer se tako nazivao program ljudskih svemirskih letova iz 1960-ih, kojim su se provjeravali tehnologija i sposobnosti u pripremi za Apollove misije na Mjesec. No dok se zviježđe na engleskom izgovara „đeminaj“, ne znaju svi da se u samoj NASA-i ime NASA-ina programa uglavnom izgovaralo „đemini“. Nije uopće bitno kako ga izgovarate, ali svakako uhvatite Mjesečev posjet Blizancima 23. veljače.

A evo i Mjesečevih mijena u veljači. Pratite sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija «Jet Propulsion». A ovo je «Što nas čeka» za ovaj mjesec.