Što nas čeka u veljači? Jupiter na odlasku, Venera na vrhuncu sjaja i susjedni oblak koji stvara zvijezde. Donosimo još jedan video NASA JPL-ova serijala «Što nas čeka»,, preveden na hrvatski. A cijeli prijepis vas čeka u nastavku.

Prijepis:

Što nas čeka u veljači? Jupiter na odlasku, Venera na vrhuncu sjaja i susjedni oblak koji stvara zvijezde. 

Nakon što su u zadnja dva mjeseca otišli Saturn i Venera, Jupiter nam je ostao jedini jako sjajni planet pri zalasku u veljači, a i on sada odlazi! Divovski planet u veljači stoji sam, nisko na zapadnome nebu nakon zalaska sunca. Do sredine mjeseca zalazit će već oko sat vremena nakon Sunca. Nakon što krajem veljače Jupiter ode, nakon zalaska Sunca zapravo neće biti planeta vidljivih golim okom sve do kolovoza, kada će Saturn početi izlaziti na istoku oko zalaska Sunca. (Ipak, postoji kratko razdoblje u travnju i svibnju kada ćete možda moći uočiti Merkur kada nakratko proviri iznad obzora.)

Kako biste vidjeli sumračno nebo bez planeta jakoga sjaja, morali biste se vratiti četiri godine unatrag, u ožujak 2018. Stoga uhvatite Jupiter prije nego što ode. I čekajte da postane jutarnji planet u travnju. 

Kad već govorimo o jutarnjemu nebu, Venera će ove godine biti najsjajnija u veljači, otprilike sredinom mjeseca. Izlazi s Marsom oko 4 sata ujutro i vidljiva je nisko na jugoistoku do izlaska Sunca. Venera je najsjajniji od svih planeta u našemu Sunčevu sustavu zbog jako reflektirajućih oblaka koji je potpunosti prekrivaju.

No njezina svjetlina na našemu nebu varira ovisno o tome koliko je udaljena od Zemlje i u kojoj je fazi. Ispostavilo se da Venera nije najsvjetlija kada je najbliža Zemlji, nego kada joj je gotovo najbliža i kada nam još pokazuje veliku, jarku fazu srpa. Stoga uživajte u Venerinu srpu odnosno trenutku u kojemu je ona najsjajnija. I ujutro 26. veljače potražite trolist koji će Venera činiti s Mjesecom i Marsom.

Veljača je savršen trenutak da biste uživali u jednom od najpopularnijih i dobro proučavanih prizora na noćnome nebu: velikoj maglici u Orionu. Orionova maglica golem je oblak plina i prašine u kojemu se rađaju tisuće zvijezda. Zapravo, to je najbliže veliko područje stvaranje zvijezda u našemu Sunčevu sustavu, udaljeno otprilike 1500 svjetlosnih godina. Svijetlo središnje područje Orionove maglice divovska je šupljina u oblaku, koju je stvorila jaka ultraljubičasta svjetlost iz šačice iznimno masivnih mladih zvijezda.

U veljači će noću biti lako pronaći Orionovu maglicu, jer će oko 20 ili 21 sati zviježđe Orion biti visoko na jugu. Potražite tri zvijezde lovačkoga pojasa, a zatim pronađite zvijezde koje vise ispod njega čineći Orionov mač. U središtu toga niza zvijezda nalazi se ona koja se čini nekako mutnom. To je maglica. Vidljiva je golim okom ispod relativno tamnog neba i lako se vidi dalekozorom kao slaba izmaglica. A gledana kroz teleskop, prizor je koji nikada nećete zaboraviti.

Evo i Mjesečevih mijena za veljaču.

Pratite sve o NASA-inim misijama i istraživanjima Sunčeva sustava i dalje na www.nasa.gov. Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. A ovo je „Što nas čeka“ za ovaj mjesec.