Ova animacija je za naše najmlađe, ali i sve koji su ostali djeca. Što učiniti kad naiđeš na crnu rupu? Pa saznajte (uključite zvuk). A pogledajte i ostale animacije iz našeg Kutka za djecu 🙂 .

Ideje za astronomske darove

Prijepis

Dakle, želiš posjetiti crnu rupu. Spakirao si kovčege, produljio putovnicu i praktično si već spreman uskočiti u svemirsku letjelicu i poletjeti.
No, prije nego što to učiniš, imam samo jedan savjet: Nemoj.
U redu… Ako baš MORAŠ poći, pretpostavljam da bi prije nego što pođeš barem trebao znati nekoliko stvari o crnim rupama.

Prvo, trebao bi točno znati što crna rupa JEST. Crna rupa fizičko je tijelo u svemiru, baš kao i sve ostalo. Čine je sićušna, ali masivna
točka u kojoj su gravitacija i gustoća beskonačne, zatim linija iza koje sve, uključujući svjetlo, upada isključivo u tu sićušnu točku, a katkad i svjetleća tvar koja kruži oko nje i možda malo zračenja. Drugim riječima, ovdje je donekle gadno, ovdje je baš gadno, a ovdje si na sigurnom.

Usto, crne rupe uglavnom dolaze u dvije veličine. Ne pitaj me zašto – još nismo sigurni.

Međutim, crna rupa ujedno mnogo toga NIJE.
Ona nije rupa, nije svemirski usisavač i nije ulaz u drugu
dimenziju naseljenu jednorozima i svemirskim krumpirima, te apsolutno NIJE dobro mjesto za odmor.

U redu, kako hoćeš. Pretpostavljam da je sljedeće što moraš znati kako PRONAĆI crnu rupu.
Premda bi ti se, tehnički, crne rupe mogle jednostavno prikrasti s leđa, vjerojatno ipak neće. Najbliža poznata crna rupa ionako je udaljena 1000 svjetlosnih godina. Međutim, kad bi baš išao TRAŽITI crnu rupu, ovo bi bila dva dobra načina kako da to učiniš.

Prvo, crne rupe imaju običaj poremetiti svoju okolinu, pa se ponekad možeš poslužiti zanimljivim tragovima, poput gomile stvari koje kruže oko naizgled … ničega.

I drugo, kao što smo već spomenuli, oko njih često kruže svjetleće tvari, do čega dođe kad… pa, kad joj se tvari previše približe. Sad kad si PRONAŠAO crnu rupu i OČITO me ne slušaš kad ti kažem da ne ideš, vrijeme je za nekoliko važnih sigurnosnih savjeta. Za početak, DOBRA vijest je da dok god se držiš podalje od njih, crne rupe i nisu tako loše. Međutim, kako im se budeš približavao, nekoliko stvari moraš imati na umu. Zračenje u blizini crne rupe može biti izrazito smrtonosno, a mogućnost bijega sve je manja što se više približavaš crnoj rupi.

A ako joj se dovoljno približiš, moraš početi strepiti oko toga hoćeš li se rastegnuti u divovski špaget i hoće li vrijeme postati baš izrazito čudno. Dakle, osim ako nemaš izvrsne štitove od zračenja, svemirsku letjelicu bržu od svjetla, ili si potpuno neuništiv, vjerojatno bi ti bilo najbolje da je se jednostavno kloniš. Eto tako, to je ukratko to o crnim rupama… barem prije nego što se stvari stvarno zakompliciraju. No prije nego što zaista kreneš, molim te, posavjetuj se sa svojom priručnom brošurom, koju ćeš pronaći u džepu svojega svemirskog odijela, jer toliko je toga što treba zapamtiti.

Tako, nemoj zaboraviti karte, uživaj u putovanju i, molim te… budi oprezan.

Izvor: NASA's Goddard Space Flight Center; Chris Smith (USRA): glavni producent Chris Smith (USRA): glavni animator Chris Smith (USRA): glavni pisac Travis C. Fischer (USRA): glavni znanstvenik; Jeanette Kazmierczak (University of Maryland College Park): glavni znanstveni pisac; Astroučionica: prijevod i obrada: