Upoznajte Sunčev sustav u kratkome crtiću!

Pretplatite se na Youtube kanal Astroučionice i budite u toku 🙂

Prijepis:

Mi ljudi živimo na Zemlji, trećem planetu od Sunca. Sunce je naša zvijezda koja nam daje svu prirodnu dnevnu svjetlost. A oko Sunca, uz, Zemlju, kruži još sedam planeta. Tih 8 planeta Sunčeva sustava su, gledano od Sunca: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Svi planeti kruže oko Sunca u istome smjeru, i to vrlo blizu jednoj ravni koju zovemo ekliptika.

Zamislite, svi ti planeti vrte se oko svoje osi u istome smjeru u kojem kruže oko Sunca. U redu, osim Venere i Urana. Venera se vrti naopačke, a Uran kao da leži na boku.

Merkur, Venera, Zemlja i Mars nalikuju Zemlji i zato se nazivaju zemljolikim planetima, odnosno terestričkim jer je na latinskome Zemlja terra. Oni su čvrsti i na njihovim biste površinama mogli stajati.

Jupiter, Saturn, Uran i Neptun divovski su, plinoviti i ledeni planeti. Nazivaju se i jovijanskim planetima zato što su slični Jupiteru. Na njima ne biste mogli stajati, nego biste kroz njih propali, kao kad biste pokušali stajati na oblaku.

Osim planeta, u Sunčevu sustavu postoji i asteroidni pojas između Marsa i Jupitera. On se sastoji od tisuća malih tijela koja zovemo asteroidima i koja kruže oko Sunca u istome smjeru kao i planeti. Asteroidi su metalna i stjenovita malena tijela svakakvih oblika.

Postoji i Kuiperov pojas iza Neptuna, koji se isto sastoji od tisuća malenih tijela koja zovemo kometima i koji kruže oko Sunca u istome smjeru kao i planeti. Kometi su poput prljavih snježnih gruda koje isparavaju kada ponekad dođu u blizinu Sunca i ostavljaju nam lijepe tragove na nebu.

U asteroidnom i Kuiperovu pojasu ne žive samo asteroidi i kometi, nego i patuljasti planeti. Za neke od njih sigurno ste čuli. Cerera je najveći patuljasti planet u asteroidnom pojasu, a Pluton je najpoznatiji patuljasti planet u Kuiperovu pojasu. U Kuiperovu pojasu žive i drugi patuljasti planeti: Erida, Haumea i Makemake.

Postoji još jedan dio Sunčeva sustava koji se zove Oortov oblak. On je jako jako velik, nema oblik prstena, nego oblaka, i u njemu isto žive kometi.

I za kraj, zapamtite da se Sunčev sustav sastoji od 8 planeta koji kruže oko Sunca. Oni su redom od Sunca: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Uz planete u Sunčevvu sustavu postoji i asteroidni pojas, između Marsa i Jupitera, u kojem žive asteroidi i poneki patuljasti planet i Kuiperov pojas iza Neptun, u kojem žive kometi i patuljasti planeti. A  Oortov oblak je još dalje i u njemu isto žive kometi.

Sunčev sustav sastoji se od 8 planeta koji u istome smjeru kruže oko Sunca vrlo blizu ravnine koju nazivamo ekliptika. Ti planeti su, redom od Sunca: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Merkur, Venera, Zemlja i Mars nazivaju se zemljolikim ili terestričkim planetima, a Jupiter, Saturn, Uran i Neptun divovskim, plinovitim ili jovijanskim planetima. Uz planete u Sunčevvu sustavu postoji i

asteroidni pojas, između Marsa i Jupitera, u kojem žive asteroidi – mala kamena ili metalna tijela.

Postoji i Kuiperov pojas iza Neptuna u kojem žive kometi – prljave snježne grude koje ponekad dođu u blizinu Sunca i onda isparavaju i ostavljaju prekrasne tragove na nebu. U Oortovom oblaku, koji je još dalje od Kuiperova pojasa, isto žive kometi.

A osim planeta, asteroida i kometa u Sunčevu sustavu ima i patuljastih planeta, koji žive u asteroidnom i Kuiperovu pojasu. Najpoznatiji od njih su Cerera i Pluton.

I to je naš Sunčev sustav.