Zemlja, Mjesec i Sunce

MJESEC, ZEMLJA, SUNCE

TEČAJ ZA DJECU U ZAGREBU

U 5 blok-sati zabavne nastave u maloj grupi uz prof. dr. sc. Vernesu Smolčić, djeca osnovnoškolskog uzrasta upoznat će se sa Suncem, Zemljom, Mjesecom; naučiti zašto Zemlja kruži oko Sunca, a Mjesec oko Zemlje, te što su i zašto postoje pomrčine, plime, oseke, godišnja doba i brojne druge zanimljivosti.

UPIS NA TEČAJ

TKO, ŠTO, KADA, GDJE, KOLIKO?

Voditeljica: prof. dr. sc. Vernesa Smolčić

Grupa: djeca u nižim razredima osnovne škole (od 1. do 5. razreda), subotom od 16:00 do 17:30 h, početak tečaja: 25. 11. 2023. 

Nije potrebno nikakvo predznanje da bi dijete moglo pohađati tečaj

Trajanje tečaja: 5 tjedana (1 dolazak tjedno)

Broj polaznika: male skupine (do 10-ak polaznika)

Lokacija: Božidara Magovca 107, Zagreb

Iznos: 80 eur (602,76 kn, 1 eur = 7,5345 kn, plativo u dva obroka: prvi obrok do 23. 11., drugi obrok do 15. 12.).

Način upisivanja: Upis na tečaj potvrđuje se uplatom te se slobodna mjesta popunjavaju redoslijedom uplata.

Napomena: u slučaju da tečaj istodobno upiše dvoje djece iz istoga kućanstva, iznos za oba djeteta je 130 eur (979,48 kn), a u slučaju da ga upiše troje djece, iznos je 177 eur (1333,61 kn) za sve troje. A ako imate više od tri djeteta i željeli biste da svi upišu ovaj tečaj, javite nam se, dogovorit ćemo se :).

PROGRAM

Sunce

1. sat: Sunce

Naučit ćemo što je Sunce i kako ga sigurno opažati uz korištenje različitih metoda poput camere obscure, projekcije kroz dalekozor i teleskop. Naučit ćemo i da se bijela Sunčeva svjetlost sastoji od milijuna različitih boja te kako nastaje duga. Napravit ćemo vlastiti spektrometar i igrati se prizmom kako bismo razložili bijelu svjetlost u dugine boje :).

90 minuta

Zemlja i Sunce

2. sat: Zemlja i Sunce (1. dio)

Naučit ćemo kako se Zemlja giba oko svoje osi i Sunca (rotacija i revolucija), zašto postoje dan i noć, traju li oduvijek jednako dugo, što (nama) znači jedna godina i zašto nastaju godišnja doba. Igrat ćemo se modelom Zemlje i Sunca, koji će djeci još više približiti temu današnjega sata.

90 minuta

Zemlja i Sunce

3. sat: Zemlja i Sunce (2. dio)

Naučit ćemo od čega se sastoji Sunce i koju ulogu ima njegovo magnetsko polje. Nećemo zapostaviti ni Zemlju pa ćemo se posvetiti i njezinu magnetskom polju i atmosferi te naučiti kako nas oni štite od svemirskih opasnosti! Naučit ćemo i što je, kako nastaje i gdje se može vidjeti polarna svjetlost. U svemu tome pomagat će nam magnetići raznih oblika i magnetske igračke iznenađenja :).

 

90 minuta

Mjesec

4. sat: Mjesec

Naučit ćemo da je Mjesec naš satelit (i što to satelit uopće jest), zašto je pun kratera i zašto vidimo samo jednu njegovu stranu. Naučit ćemo i kako nastaju Mjesečeve mijene te zašto je Mjesec ponekad na nebu i danju, a ne samo noću. Razgovarat ćemo o  čovjekovu slijetanju na Mjesec te o tome da su mu u tom pothvatu pomogli i psi (i druge životinje!). Na ovome satu upoznat ćemo gosta iznenađenja i družiti se s njim (uz prethodno dopuštenje roditelja/skrbnika)!

90 minuta

Zemlja, Mjesec i Sunce

5. sat: Zemlja, Mjesec i Sunce

Naučit ćemo što su pomrčine Sunca i Mjeseca, zašto nastaju i koliko su česte; zatim što su te kako nastaju plima i oseka, zašto se Mjesec udaljava od nas, a Zemlja usporava vrtnju oko svoje osi. Igrat ćemo se balonima, koji će nam dočarati plimu i oseku.

 

90 minuta

Vernesa Smolčić

Vernesa Smolčić

Voditeljica

Vernesa je redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Osnivačica je i voditeljica platforme Astroučionica i vlasnica obrta za kreativne usluge VS CREATIVE. Doktorirala je astronomiju 2007. godine na Max Planckovu Institutu za astronomiju u Heidelbergu u Njemačkoj. Desetak godina znanstveno se usavršavala na brojnim ustanovama u Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

VIŠE O VERNESI

ŠTO ĆE DJETETU DONIJETI OVAJ TEČAJ?

(ishodi učenja)

Dijete će naučiti:

 • sigurno opažati Sunce
 • kako bijelu svjetlost razlomiti u spektar boja
 • što je polarna svjetlost te kako nastaje
 • zašto postoje dan i noć i kako se određuje godina
 • zašto postoje godišnja doba
 • zašto se Zemlja okreće oko Sunca, a Mjesec oko Zemlje
 • kako i zašto nastaju Mjesečeve mijene
 • kako su psi pomogli čovjeku da otputuje na Mjesec
 • što su pomrčine Sunca i Mjeseca te kako i zašto nastaju
 • što su plima i oseka te kako i zašto nastaju

ŠTO DOBIVATE UZ TEČAJ?

(pogodnosti)

 • poučnu bojanku o Mjesecu, Zemlji i Suncu
 • slikovnicu "Psi u svemiru"
 • 20 % popusta na (dodatnu) slikovnicu "Psi u svemiru"
 • 20 % popusta na kuharicu za djecu "Astrokuharica"
 • 20 % popusta na priručnik o psećoj komunikaciji "Kako psi komuniciraju"
 • 15 % popusta na sve ostale naše tečajeve, radionice, predavanja

ŠTO NAŠI POLAZNICI KAŽU O TEČAJU?

Paola: "Tečaj je bio super, jako zanimljiv, lijepo ste me naučili i vrijeme je brzo prošlo! Sama činjenica da želi nastaviti tečaj govori sama za sebe." 

Miriam: "Vaše znanje i kompetencije su neupitni ali to znati prenijeti na djecu, prilagoditi program i teme da djeci budu zanimljive, zabavne i edukativne u isto vrijeme su rijetke kvalitete znanstvenika i po tome bi rekla da ste jedinstveni. Veselimo se novim temama i tečajevima koje ćete osmisliti i ponuditi djeci u budućnosti :)"
Miriam Percan (učenica Paola)
U Zagrebu, svibanj 2022.
"Mislim da je najjača strana tečaja praktičan dio koji se osjeća kao igra: djeca zaista stvaraju dugu, promatraju učinak magneta igrajući se njima te raznovrsnim spravama opažaju Sunce. Uz to se Vernesa kao draga i pristupačna osoba golema znanja pokazala kao sjajan moderator radionica. Veselimo se svakom sljedećem susretu! " 
Paulina Šunić
U Osijeku, lipanj 2022.
Fran je bio vrlo zadovoljan tecajem, veselo nam je prepričavao što je naučio i kod kuće još uvijek, nekoliko tjedana nakon tečaja, gleda edukativne filmice Astroucionice na YouTubeu.
Nina Vukadin Brkić
U Zagrebu, listopad 2022.
Sve pohvale tečaju i prof. Smolčić na trudu oko obrazovanja mlađih izrasta. Jedino zamjerka tečaju je da nije bio duži, pa se veselimo skorim novim tečajevima :)
Mirna Bičanić
U Zagrebu, veljača 2022.
Tečaj je odličan i fantastično osmišljen!
Dinko Tolić
U Zagrebu, listopad 2022.
Moje dijete je s velikim veseljem svake nedjelje išlo na tečaj, a odlično mi je bilo kako je poslije svakog predvanja objašnjavao što je naučio (pokazivao je rukama, koristio novonaučene riječi, odgovarao na podpitanja).
Helena Radić Bosanac
U Zagrebu, veljača 2022.
Jako lijepo osmišljen tečaj, kombinacija predavanja i praktičnog rada, puno korisnih informacija primili smo u mailu nakon svakog sata popraćeno sa linkovima na tekstove, crtiće , video i ugodno se iznenadili kad bi zajedno pogledali neki video, a dijete je već sve unaprijed znalo :)
Nataša Orehovec
U Zagrebu, veljača 2023.

Spremni za upis na tečaj?

Zanima vas još nešto?

Slobodno se javite :)
Contact Form

PRIJAVA NA TEČAJ "MJESEC, ZEMLJA, SUNCE"

Ispunite obrazac i prijavite se na tečaj. Nakon prijave dobit ćete povratnu informaciju o mogućnostima plaćanja (jednokratnog ili dvokratnog). Upis će biti potvrđen nakon prve uplate.
Tečaj "Mjesec, Zemlja, Sunce"

Grupa: djeca u nižim razredima osnovne škole (od 1. do 5. razreda), subotom od 16:00 do 17:30 h, početak tečaja: 25. 11. 2023. 

U studenome nema tečaja za djecu od 6. do 8. razreda (planirani su u 2024. godini). 

Mogući načini plaćanja (detaljnije informacije stižu nakon prijave):

 • jednokratno (80 eur, 602,76 kn) bankovnim transferom ili kreditnom karticom 
 • dvokratno:
  • prvi obrok (40 eur, 301,38 kn iznosa) do 16. 11. bankovnim transferom ili kreditnom karticom
  • drugi obrok (40 eur, 301,38 kn) do 8. 12. bankovnim transferom, kreditnom karticom ili gotovinom
PRIJAVITE SE NA ASTROLETAK
i jedanput mjesečno dobivat ćete vijesti iz svemira :) 
Astroletak simple
Astroučionica će koristiti vašu e-poštu samo za slanje Astroletka. Svoju odluku možete promijeniti u bilo kojem trenutku kontaktirajući nas na [email protected]. Klikom na gumb potvrđujute korištenje svojih podataka pod ovim uvjetima.
© 2024 VS CREATIVE, obrt za kreativne usluge, vl. Vernesa Smolčić
cartmagnifiercrosschevron-upchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram